ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

5,7 δισ. ε-πι-τέ-λους!

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκανε αυτό που θα όφειλε να έχει κάνει η κυβέρνηση εδώ και καιρό. Την παρουσίαση (και εφαρμογή φυσικά, ως προς την κυβέρνηση) ενός ολιστικού προγράμματος που θα αντιμετώπιζε στο σύνολό τους τα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, είτε διά πρωθυπουργικών δηλώσεων είτε διά των αρμοδίων υπουργών, υποβάλλει εδώ και έναν και πλέον χρόνο την αγορά, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στο «μαρτύριο της σταγόνας». Κάθε λίγο και λιγάκι πότε ο Σταϊκούρας πότε ο Σκυλακάκης δίνουν και από κάτι «λιγουλάκι» στην αγορά μη παρουσιάζοντας ποτέ μα ποτέ πρόγραμμα σε βάθος χρόνου, ώστε να ξέρει ο κάθε επιχειρηματίας και επαγγελματίας τι του γίνεται μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά.

Η δεύτερη αφορά το σύνολο του διαρθρωμένου σε τρεις πυλώνες προγράμματος ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Λεφτά που υπάρχουν στο μαξιλάρι.

Το τρίτο και βασικότερο κατά την άποψη του υπογράφοντος είναι -μετά την κατάργηση του ανθρωποβόρου «πτωχευτικού»- το δεσμευτικό των ρυθμίσεων χρεών για τις τράπεζες.

Η ύπαρξη εξειδικευμένων πλατφορμών που το αποτέλεσμα – πρόταση που θα προκύπτει θα είναι υποχρεωτική για όλους -Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες κ.λπ. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να υπονομευτούν, από τις τράπεζες κυρίως, συστηματικά και «εκ προθέσεως», οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας είτε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αποτύχουν μέχρι στιγμής αυτές οι προσπάθειες.

Αλλά η σύγκριση δεν σταματά εδώ…