ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Confusion will be my epitaph

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου

Όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει  μια απίστευτη επιτάχυνση.

Κι όσο περιμένουμε το εμβόλιο που θα ανοίξει τον δρόμο προς την «ελευθερία», τα συστημικά μέσα ενημέρωσης μας εμβολιάζουν το μυαλό. Με καθημερινές δόσεις φόβου, ανασφάλειας  και αποδόμησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας.

Περιμένοντας the great reset μπροστά σε μία οθόνη, παίρνουμε τον αέρα μας μέσα στη γυάλα των μέσων μαζικής δικτύωσης. Οι ανθρωπότητα  έχει αγαπήσει τις πλατφόρμες. Οι πλατφόρμες είναι ο τόπος συνάντησης, οι νέες  πλατείες, όπου μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, όπου οργανώνουμε τις ακτιβιστικές μας παρεμβάσεις. Είναι ένας τόπος απενοχοποίησης της μη ενεργής συμμετοχής, καθώς τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν πολίτες κατ’επίφαση ενεργούς.  (και ελεγχόμενους).

 Πρόσφατα ζήσαμε το παράδοξο των  ακτιβιστικών κινητοποιήσεων μέσα από ένα απολύτως ελεγχόμενο μέσο, το facebook. Οι λογαριασμοί άρχισαν ένας ένας να πέφτουν και οι χρήστες να διαμαρτύρονται, λες και το facebook είναι η Piazza del Popolo (πλατεία του Λαού)! Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε δώσει τη συναίνεσή μας ώστε  αλγόριθμοι να μας  ενώνουν ή  απομακρύνουν, να μας προωθούν ή λογοκρίνουν.

Μέσα σ’αυτή τη μεταβατική ιστορική  συγκυρία της έκτακτης ανάγκης, όπου προαπεικονίζεται ο νέος κόσμος και γίνονται καθημερινές πρόβες των σχεδίων της νέας κυριαρχίας, επικρατεί μία απίστευτη σύγχυση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Η αφομοίωση των αλλαγών και της πραγματικότητας είναι δύσκολη, ειδικά όταν η ενημέρωση είναι μονόπλευρη.

Οι πολίτες φαίνονται τόσο μπερδεμένοι, που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν την ασφάλειά τους. Γιατί, εκείνο που τους εμφανίζουν ως δήθεν «ασφάλεια», είναι  η ίδια η ανασφάλειά τους και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Μέσα σ’αυτό το κομφούζιο της στρέβλωσης των εννοιών, είναι πάρα πολύ εύκολο να αποσπαστούν συναινέσεις , ενώ  δύσκολο να υπάρξουν αντιστάσεις.

Η απίστευτη ταχύτητα των αλλαγών σε συνδυασμό με τη δυσκολία κατανόησής τους είναι το κλειδί παροχής συναινέσεων.

Confusion will be my epitaph…

 

 

Υ.Γ. Προς Τ.Γ. : Θα πάρεις επιτέλους ένα τηλέφωνο πλακέ;