ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Eίσαι μικρός και δεν χωράς τον αναστεναγμό μου

 

Δύο κοινωνίες, δύο νοοτροπίες, δύο πλευρές – Μια κυβέρνηση που όχι μόνο αρνήθηκε να κάνει οτιδήποτε για την ειρήνευση, αλλά προέβη και σε βολική χρησιμοθηρία.

«Θα μιλήσω όμως ακριβώς γι’ αυτό. Για το ηθικό έλλειμμα της Δεξιάς. Όχι, γενικά, αλλά της εγχώριας Δεξιάς. Αυτού του εσμού λοβοτομημένων και συναισθηματικά ακρωτηριασμένων, που με αφορμή μια συναυλία για την ειρήνη βγήκε να παίξει τα πολιτικά της ρέστα, ζητώντας πιστοποιητικά φιλειρηνισμού, φρονήματων, αντιπουτινισμού. Κάνοντας τον πόλεμο ευκαιρία για να επιτεθεί στην «άλλη πλευρά», τη «λάθος». 

Ε! λοιπόν το μόνο που κατάφερε τελικά, ήταν να καταδείξει την τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν την ελευθερία και την ειρήνη πανανθρώπινο δικαίωμα και την αλληλεγγύη υποχρέωση, και σε αυτούς που θεωρούν την ελευθερία ατομικό κτήμα ή εθνικό δικαίωμα και την αλληλεγγύη ευκαιρία. Και αυτή η διαφορά είναι μαζί και ιδεολογική και οντολογική και ανθρώπινη στη βάση της. Είναι αυτό το «είσαι μικρός και δε χωράς τον αναστεναγμό μου». Αυτά τα μεστά λόγια ανήκουν στον Χ.Χ., έναν από χιλιάδες πολίτες που στήριξε τη συναυλία ειρήνης κι αλληλεγγύης προς ένα λαό που βιώνει τον θάνατο με όλους τους τρόπους. 

Δύο κοινωνίες, δύο νοοτροπίες, δύο πλευρές

Μια ζωή, με αυτονόητο τρόπο, βαδίζαμε στους δρόμους της αλληλεγγύης. Χιλιόμετρα βαδίσαμε όταν βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία, για το Ιράκ, το Σεράγιεβο, την Παλαιστίνη, το μαχόμενο Κομπάνι…Απέναντι σε όλα αυτά, η δεξιά πλειοψηφία, παραδομένη στη μακαριότητα της ήσσονος προσπάθειας, δεν ένιωσαν ποτέ το ηθικό καθήκον για μια όποια έμπρακτη αλληλοβοήθεια. Δεν φώναξε ποτέ για τίποτα, για κανέναν καταπιεστή, για καμία επέμβαση. Δεν ήταν αλληλέγγυα με κανέναν πληττόμενο, με κανέναν πρόσφυγα. Και φυσικά ουδέποτε είχε σκορδοκαΐλα για την πολιτική ορθότητα των συνθημάτων μας.

Και βγήκε τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλος ο συρφετό της, να κάνουν υποδείξεις με ψευδεπίγραφο κύρος για το τι είναι ανθρωπισμός και τι αλληλεγγύη. Μια κυβέρνηση που όχι μόνο αρνήθηκε να κάνει οτιδήποτε για την ειρήνευση, αλλά προέβη και σε βολική χρησιμοθηρία. Αντί να οργανώσει μία δική της εκδήλωση, διοργάνωσε μία πόλωση που δεν είχε καμία σχέση με τον πόλεμο, αλλά με τις επερχόμενες εκλογές. Καλά πήγε και αυτό…