ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

H Δημοκρατία και οι Θυρωροί της «νύχτας»

 

Η «ανελεύθερη δημοκρατία» αποτελεί πλέον έναν θεσμικό πρότυπο στην Ελλάδα

Τώρα που κατακάθεται ο… κουρνιαχτός, ας παραδεχτούμε ότι η ετήσια εορτή Δημοκρατίας που τιμά όσους αγωνίστηκαν γι’ αυτήν και όσους την υπερασπίζονται, ήταν απλά ένα κυβερνητικό event. Με την πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναινεί στην υποχώρηση της ποιότητας της Δημοκρατίας, να άγεται και να φέρεται από τα ακροδεξιά στοιχεία της κυβέρνησης και να χάνει πλέον κάθε άλλοθι της αθώας και παραπλανημένης.

Ιούλιος του 2008

Η γιορτή της Δημοκρατίας του 2021 ήταν εντελώς απέναντι από αυτή του 2008. Εκείνο το καλοκαίρι όλα θα κυλούσαν «μία από τα ίδια» στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου αν κάποιος δεν αποφάσιζε να σπάσει τα κλισέ και να ανανεώσει την εθιμοτυπική γιορτή, εντάσσοντας επίκαιρα δημοκρατικά ζητήματα.

tsipras 2008

Τότε ένα θέμα έντονο που επικρατούσε ήταν η απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει λοιπόν και πάει στο κάλεσμα συνοδευόμενος από τη Καντίτζα Σανκό μετανάστρια δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε.

Το σημαντικό όμως ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτή η συμβολική του κίνηση. Ε λοιπόν τότε ουδείς θυρωρός της νύχτας διανοήθηκε να ασκήσει βέτο εισόδου. Και η μετανάστρια αντιμετωπίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους με πολιτισμό και ευγένεια. Η νεαρή Σάνκο, δίχως ίχνος άγχους, συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τη στρατιωτική ηγεσία, ακόμη και με τη μητέρα του προέδρου του ΠαΣοΚ Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Ιούλιος του 2020

Κι ερχόμαστε στις  24 Ιουλίου του 2020. Την ημέρα αυτή ο Κωνσταντίνος  Καλέμης, σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, που αποσπάστηκε το 2020 με υπουργική υπογραφή, διατυπώνει δημοσίως γραπτά, με μεγαλειώδη άνεση τις ακόλουθες φράσεις για τον Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Δεν είναι άνθρωπος, μαλάκας του κερατά είναι…». Αφού προηγουμένως τον έχει χαρακτηρίσει και «μαϊμού». Καταρρίπτοντας έτσι κάθε μύθο ότι στη χώρα υπάρχει ισονομία και κάνοντας σαφές ότι η Δημοκρατία που την ημέρα αυτή εόρταζε, έχει χάσει για τα καλά το κύρος της.

kalemis

Η υπουργός Παιδείας που τον είχε ορίσει σύμβουλο αναγκάζεται να τον διώξει, αλλά τον έδιωξε γιατί δεν μπόρεσε να κρατηθεί… Όχι γι’ αυτό που ήταν.

Ιούλιος του 2021

Με τούτα και με κείνα το 2021 μας βρίσκει να είμαστε δεκαετίες πίσω. Και η δημοκρατία να γίνεται πλέον μία «μαϊμού»… Είναι πολύ υποκριτική η στάση πολιτευτών της ΝΔ που πανηγυρίζουν για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, ενώ την ίδια στιγμή είναι κήρυκες του μίσους και ψηφίζουν νόμους που αποκλείουν την ενσωμάτωση των πολιτών.

Κι εκτός από υποκριτική γίνεται και επιθετική κλείνοντας την πόρτα της Δημοκρατίας στον Ιάσονα Αποστολόπουλο. Στον άνθρωπο που, κόντρα στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης,  έχει σώσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές προσφύγων και μεταναστών με τη δράση του, κατακτώντας πολλά βραβεία στις καρδιές των δημοκρατικών πολιτών της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.

bogdanos kassidiaris

Είναι ξεκάθαρο. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της μειοψηφίας εκλείπει κι ο περιορισμός των δικαιωμάτων συμμετοχής στη δημόσια σφαίρα, αποβλέπει στη διαιώνιση του ισχύοντος  πολιτικού status quo, ώστε να μην υπάρξει εναλλαγή στην πολιτική εξουσία.