ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

H τρανσφοβία και η πεπονόφλουδα

Η αναφορά της τρανς ακτιβίστριας Αννας Πήλιου, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής της σε θεματική ομάδα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην απουσία της Φώφης Γεννηματά από την ψήφιση των νόμων για το σύμφωνο συμβίωσης και την ταυτότητα φύλου ενόχλησε τον εκπρόσωπο τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρη Μάντζιο ο οποίος βρήκε αφορμή να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, πράγματι η Φώφη Γεννηματά δεν είχε παραβρεθεί στην ψήφιση της ταυτότητας φύλου καθώς μιλούσε σε κομματική εκδήλωση στην Κρήτη. Συνεργάτες της διέρρεαν ύστερα από χρόνια ότι η απουσία από το σύμφωνο συμβίωσης οφειλόταν στο πρόβλημα της υγείας της, ωστόσο τότε δεν είχε δοθεί εξήγηση, ως όφειλε να δοθεί πολιτικά (ακόμη και χωρίς αναφορά στην υγεία της, αν δεν ήθελε) προκειμένου για την πρόεδρο κόμματος σε ψήφιση κρίσιμου νομοσχεδίου. 

Η τρανς ακτιβίστρια, δείχνοντας γενναιότητα και πολιτική ευθυκρισία, ανακάλεσε τον άστοχο και πολιτικά ανεπίτρεπτο χαρακτηρισμό (“φασίστες”) που προφανώς χρησιμοποίησε εν τη ρύμη του λόγου, αναφερόμενη όχι βέβαια στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά στις αστυνομικές επιχειρήσεις – σκούπα κατά των τρανς εργατριών στο σεξ στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Το ότι στο δημόσιο λόγο στοχοποιείται από προνομιακή θέση μια τρανς ακτιβίστρια που έχει υποστεί δημοσίως κακοποίηση στο σχολικό της περιβάλλον εξαιτίας της ταυτότητας φύλου δεν τιμά κανέναν και καμία και δείχνει πόση δουλειά χρειάζεται για να καταπολεμηθεί η βαθιά ριζωμένη τρανσφοβία στην ελληνική δημόσια σφαίρα. 

 Θα περίμενε κανείς από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντί να επιδεικνύει τάχα υπερευαισθησία και να στοχοποιεί μια τρανς ακτιβίστρια για μικροπολιτικά οφέλη, να δείξει ευαισθησία και να απολογηθεί για την φασιστικής έμπνευσης μεθοδευμένη επιχείρηση διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών το 2012 από τους δύο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ο ένας από τους οποίους  παραμένει σήμερα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.. 

Δυστυχώς, η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να πάρει αποστάσεις από την τρανς ακτιβίστρια με μια ανακοίνωση, την οποία συνοδεύει μάλιστα με φωτογραφία της Φώφης Γεννηματά από το ΑthensPride, πατώντας έτσι την πεπονόφλουδα του εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αφήνοντας δημόσιο χώρο στην τρανσφοβία.