ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

O δείκτης κοινωνικής οργής

 

 

Οικονομικά  είναι χρεοκοπημένη και υπάρχει ακόμη ως πολιτικό κόμμα  επειδή την στηρίζει το τραπεζικό σύστημα και η ΝΔ ανταποδίδει με ασυλία . Πολλά στελέχη της επίσης χρωστούν εκατομμύρια στις τράπεζες, αλλά ούτε έγιναν κόκκινα όπως χιλιάδων Ελλήνων , ούτε κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία. Τα σκάνδαλα είναι σάρκα από την σάρκα της παράταξης.

Η ικανότητα διακυβέρνησης θυμίζει κωμωδία ή τραγωδία, ανάλογα πως τα βλέπει κανείς. Λειτουργεί άλλοτε ως συντεχνία συμφερόντων, άλλοτε ως ανώνυμη εταιρεία. Μια εικόνα που παραπέμπει σε τριτοκοσμική δημοκρατία να μην δίνονται συμβάσεις που υπογράφονται με ιδιωτικές εταιρείες.
Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα μιας καιροσκοπικής πολιτικής. Η υπόθεση Folli  Folli και τα στοιχεία για την διαχείριση της πανδημίας.
Ως προς το πρώτο ζήτημα διαβάζουμε αποσπάσματα κάποιοι υπαλλήλου της εταιρείας κομμένα και ραμμένα στις αντιπολιτευτικές ανάγκες και προφανώς επεξεργασμένα για τον σκοπό αυτό.  Η φράση «ενημερώθηκε ο Τσίπρας» είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο που να διαβάζεται ως συνέχεια της φράσης ότι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στο Μαξίμου ενδιαφέρονταν για την εταιρεία. Και ούτε μια λέξη που να πιστοποιεί σοβαρή εμπλοκή. Το ότι ενημερώνεται ο πρωθυπουργός για την κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ερμηνεύεται ως εμπλοκή. Ούτε τα εξώδικα, ούτε οι απειλές για μηνύσεις τους πτοούν. Ο Μητσοτάκης , όπως και ο πατέρας του με σκάνδαλα ανεβαίνουν με σκάνδαλα φεύγουν. Τίποτα νεότερο  στην πολιτική ζωή με λίγα λόγια.

Το δεύτερο ζήτημα το αναδεικνύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μια αναλυτική ανακοίνωση στην οποία επικαλείται στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο  Bloomberg. Τι λένε τα στοιχεία αυτά;
Με βάση τον μέσο όρο των 10 δεικτών η χώρα μας είναι 50η στις 53 και η χειρότερη στην Ευρώπη στην διαχείριση της πανδημίας. Από τον προηγούμενο μήνα πέσαμε 19 θέσεις που είναι η μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες.

Ενδεικτικά,  προσθέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στους θανάτους ως ποσοστό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα είμαστε στην τελευταία θέση της κατάταξης. Και αυτό παρότι έχουμε το πιο σκληρό lockdown από όλες τις χώρες. Ίσως αυτό θα έπρεπε να χτυπήσει ένα καμπανάκι στους κυβερνώντες ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα πέραν των περιοριστικών. Σαν αυτά που φώναζε η αντιπολίτευση για παράδειγμα, όπως την μείωση του συνωστισμού στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, την καθολική πρόσβαση σε τέστ κλπ.

Στην πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 είμαστε στην θέση 44, δηλαδή από τις 53 χώρες 43 αναμένεται να τα πάνε καλύτερα από εμάς οικονομικά και μόλις 9 χειρότερα. Και αυτό με εκτίμηση ύφεσης πιο αισιόδοξη από αυτή που αναμένει η κυβέρνηση.

Υπάρχουν καλά δεδομένα; Ευτυχώς ναι. Οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης που έχουμε 89/100. (Ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση.)  Και οι δύο δείκτες έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικό κράτος και βελτιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Αντίθετα η ΝΔ από την μέρα που ανέλαβε μέχρι την έναρξη της πανδημίας.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος δείκτης που δύσκολα καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις με ακρίβεια, δύσκολα εντοπίζεται από τα κόμματα.. Είναι ο δείκτης  οργής ως αντίδραση στην εξαπάτηση, στην σκανδαλώδη διακυβέρνηση, στην ανήθικη πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ σε πλήθος κοινωνικών, εργασιακών ζητημάτων.  
Όσο πιο αυταρχική, όσο πιο αστυνομική, όσο πιο αντιδημοκρατική γίνεται η διακυβέρνησης, τόσο περισσότερο θα αυξάνει ο δείκτης της οργής. Και μετά, έρχεται ο τρύγος…