ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Reklama με πατέντα

Γράφει η Γεωργία Λυμπέρη
Ήταν εκεί στη δεκαετία του εβδομήντα όταν στον αέρα καρφώθηκαν οι τηλεοπτικές κεραίες .
Η τηλεόραση μπουσούλησε στο τέλος του εξήντα και μαζί με τη χούντα, περπάτησε τη δεκαετία του εβδομήντα.
Η μαγεία του κινηματογράφου αντικαταστάθηκε από τη σιγουριά του καναπέ , οι βεγγέρες έγιναν τηλεοπτικές και μαζί με τις πρώτες ασπρόμαυρες σειρές τα παιδικά μάτια εντυπωσιάστηκαν με τα διαφημιστικά στροβιλίσματα. Διαφημιστικά σποτς με ονόματα ευφάνταστα που έγιναν συνώνυμα του κάθε προϊόντος: Έτσι κάθε χλωρίνη ήταν κλινέξ, κάθε στρώμα στρωματέξ , κάθε καθαριστικό τζαμιών Αζαξ …
Η τηλεόραση μέσα στον χρόνο άλλοτε αποθεώθηκε, άλλοτε αποδυναμώθηκε, όμως η διαφήμιση έκανε άλματα: τέχνη, τεχνική τεχνολογία , αισθητική όλα γι αυτήν…μαζί με τα ονόματα των προϊόντων που στο πέρασμα του χρόνου έγιναν αξιομνημόνευτα. Ονόματα περιγραφικά, λέξεις κατασκευασμένες, που συνειρμικά οδηγούσαν στο προϊόν, επωνυμίες απλές κι εύκολες έτσι που να μένουν στο αυτί του καταναλωτή, να επαναλαμβάνονται, να μη χρειάζονται μετάφραση.
Τηλεοπτικά σποτ – Διαφημίσεις – Ρεκλάμες που καθιερώνουν το κατάλληλο όνομα, την ετικέτα, τη μάρκα, την επωνυμία, το brand name που λέμε. Επωνυμία που καθιερώνεται δύσκολα σβήνεται, καθώς υπάρχουν και τα πνευματικά δικαιώματα σε κάθε πατέντα. Για όλα τα διαφημιστικά τερτίπια, που αναφέρονται παραπάνω, πηγή έμπνευσης στάθηκε το Βιβλίο :”Πάρε το μηδέν”! Τι σημαίνει αυτό; : στις μακρινές δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα όταν δεν ακούγονταν καλά η τηλεφωνική γραμμή γυρνούσες στο καντράν της συσκευής το μηδέν! Κάποιες φορές “έπιανε” άλλες όχι!
Το 2022 αναρωτιέμαι αν άκουσα καλά ή αν πρέπει να “πάρω το μηδέν”; Έγινε αποδεκτή η τουρκική απαίτηση για το εμπορικό σήμα “Turkaegean”? Μάλλον δεν άκουσα καλά, αλλιώς θα είχαν ήδη υψωθεί τα λάβαρα των μακεδονομάχων , αλλά ξέχασα όπως λέει κι ο Βάρναλης : “Τα πάντα πράξε, τα πάντα πούλα, σαν έχεις του εθνικόφρονα τη βούλα”
Reklamα λοιπόν με πατέντα: “turkaegean”