ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Η συζήτηση άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Αλ. Τσίπρας: Η αυγή του 2019 είναι η αυγή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό», αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ. «Γιατί -το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές, ενώ εξαπέλυσε αιχμές για τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για πολιτικά αγύρτες και αναξιόπιστους που βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό (διαβάστε αναλυτικά). 

Κολοσσιαίο ατόπημα Μητσοτάκη

Σε κολοσσιαίο ατόπημα υπέπεσε, όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ με την αναφορά του στον στρατηγό της χούντας, Σπαντιδάκη.   

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άθελά του θέλω να πιστεύω υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Πρόκειται για μεγάλη προσβολή στο δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και του ζήτησε να ανακαλέσει. 

«Πάνω στον πανικό σας δεν καταλάβατε τι είπα» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει κανέναν, αλλά να επισημάνει ότι όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα είχαν σεβαστεί την διάκριση εκτελεστικής εξουσίας- ενόπλων δυνάμεων. Σημείωσε δε πως ήταν λάθος του κ. Αποστολάκη να δεχθεί την δεχθεί τη θέση του υπουργού Άμυνας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Τον Ευ. Αποστολάκη ενέπλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης – Σφοδρή αντίδραση του Αλ. Τσίπρα

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Κυρ. Μητσοτάκης: Καταστροφολογία και (ξανά) αίτημα για εκλογές

Η απάντηση του Σπ. Δανέλλη στον Μητσοτάκη: Γνώμονάς μου η συνέπεια, σε όλη τη διαδρομή μου

Πλήρης η ταύτιση της Φώφης Γεννηματά με τη ΝΔ

Στ. Θεοδωράκης: Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός στους καθημερινούς αγώνες και στις εκλογές να καταψηφίσει την κυβέρνηση

Β. Λεβέντης: Αυτή η κυβέρνηση είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ν. Βούτσης: Αλυτρωτική και επικίνδυνη η ρητορική της Χ.Α. για στρατιωτικές περιπέτειες με τη γείτονα χώρα

Γ. Σταθάκης: Καθαρή και δίκαιη η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητεί η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη θητεία της

Ν. Ηλιόπουλος για τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντανσκ: Οι δυνάμεις του σκοταδιού βύθισαν για άλλη μια φορά τη δημοκρατική Ευρώπη σε πένθος

Δ. Βίτσας: Η ΝΔ με σκοπό την καταστροφή των πολιτικών της αντιπάλων, καταστρέφει την ίδια τη χώρα και την κοινωνία

Φ. Βάκη: Επιβιώσαμε γιατί αφουγκρασθήκαμε τα δίκαια της κοινωνίας και όχι τη λογική της αγοράς (βίντεο)

Δ. Βίτσας: Η ΝΔ με σκοπό την καταστροφή των πολιτικών της αντιπάλων, καταστρέφει την ίδια τη χώρα και την κοινωνία

Χρ. Βερναρδάκης: Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για τη σύμπτυξη ενός προοδευτικού μετώπου

Στους ΑΝΕΛ προσχώρησε ο Αρ. Φωκάς, διεγράφη ο Σπ. Δανέλης από την Κ.Ο. του Ποταμιού

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε επίσημα στην αρχή της συζήτησης στην Ολομέλεια, την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, αλλά και τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου, Σπύρου Δανέλλη, από την ΚΟ του Ποταμιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: H σχέση μας με τη δημοκρατική Αρχή ορίζεται επακριβώς από το Σύνταγμα

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για νέα πλειοψηφία, διασφάλιση της ψήφισης των κοινωνικών μέτρων και κατοχύρωση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνησηh

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ: O ανήθικος τακτικσιμός οδηγεί τη Ν.Δ. σε χρεοκοπία

Στηρίζουν την κυβέρνηση τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. Εκτός Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης.

Σε πανικό το παλιό πολιτικό σύστημα, καταφεύγει σε εκστρατεία λάσπης, ύβρεων και εκφοβισμού βουλευτών.

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Ποτάμι. Υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και υπέρ των Πρεσπών ο Σπ. Δανέλλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Διεγράφη ο Σπύρος Δανέλλης μετά την απόφαση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

Στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ ο Αριστείδης Φωκάς

Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε εμμέσως ότι ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία

Εκτός Κ.Ο. των ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης

Έλ. Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της

Β. Κόκκαλης: Θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τι προβλέπουν Σύνταγμα και Κανονισμός του Κοινοβουλίου 

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν παρερμηνείες για το πότε, το πώς και με ποιο αποτέλεσμα μια κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας προκειμένου να μην ανακοπεί ο βίος της, πότε δεν έχει τη δεδηλωμένη, πότε χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος “Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης” διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη. 

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. 

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αντιπολίτευσης. Τίθεται, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός στη θεσμική δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκήσει το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πρόταση δυσπιστίας. Με τον τρόπο αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να αποτρέψει κατάχρηση της πρότασης δυσπιστίας που θα παρακωλύει το κυβερνητικό έργο. Γι΄αυτό προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Ως προς τη διαδικασία, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Αν όμως μια πρόταση δυσπιστίας στηρίζεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε κατ΄εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο εξαμήνου, αφού σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει. 

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση. 

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση “ανοχής”. 

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης. 

Το Σύνταγμα επιδιώκει την κυβερνητική σταθερότητα, γι΄αυτό προβλέπει διαφορετικές πλειοψηφίες που επιτρέπουν την επιβίωση μιας κυβέρνησης, έστω και με την ανοχή κάποιων βουλευτών. 

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι ονομαστική.

Εν προκειμένω 

Εν προκειμένω και με βάση την επικαιρότητα, η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση (σ.σ. μέχρι στιγμής ο Πάνος Καμμένος υπέβαλε παραίτηση και έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό)δεν σημαίνει κάτι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι ζήτημα πολιτικό και όχι ένα ζήτημα συνταγματικής ερμηνείας. Η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ως κυβέρνηση ανοχής. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως έχει θέσει τον πήχυ στις 151 ψήφους για την εμπιστοσύνη. Στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, στον Open, είπε πως δεν του αρκεί ψήφος ανοχής, δηλαδή δεν του αρκεί αποτέλεσμα μεταξύ 120 και 150 θετικών ψήφων αλλά θέλει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία με τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία, γιατί αναγνωρίζει πως υπάρχει πολιτικό ζήτημα με κάτω από 151 ψήφους. “Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω αλλά είναι προφανές ότι πολιτικό πρόβλημα υπάρχει”, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η πρόταση εμπιστοσύνης δεν συγκεντρώσει 151 ψήφους, θα προχωρήσει “εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες”.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει άμεσα να κινηθεί η διαδικασία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει την θητεία της η κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία.

Ακόμη όμως και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή αυτό της πρόωρης προσφυγής, ο κ. Τσίπρας έθεσε το χρονοδιάγραμμα. Είπε συγκεκριμένα ότι κριτήριο για το χρονικό σημείο προσφυγής σε κάλπες θα είναι η σταθερότητα της οικονομίας, “να μην μείνουν στη μέση σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και είναι σε εξέλιξη”. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τη συμφωνία για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιδότηση του ενοικίου, τις 120 δόσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειωτέον ότι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνει τις εργασίες της τέλος Ιανουαρίου και απαιτούνται δύο ψηφοφορίες, με διαφορά ενός μήνα η μια από την άλλη, στην ολομέλεια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ