ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

“Συνεχής αύξηση της ανεργίας το 2015 και 2016” στο Β. Αιγαίο, ή μήπως κάτι άλλο;

Με δύο συνεχιζόμενα σημειώματά μας, ασχοληθήκαμε με την ανεργία στο Β. Αιγαίο.

Με το πρώτο, που έχει τίτλο: Ανεργία στο Β. Αιγαίο: Τι λένε οι αριθμοί;” ισχυριζόμαστε ότι η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία, έχει “σταθεροποιηθεί” στα νησιά μας.

Με το δεύτερο με τίτλο: “Πόση τελικά είναι η καταγεγραμμένη ανεργία στο Β. Αιγαίο;” εξηγήσαμε ότι εφόσον χρησιμοποιούμε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας παίρνουμε υπόψη μας το σύνολο της εγγεγραμμένης στις υπηρεσίες του οργανισμού ανεργίας. Αυτή (την καταγεγραμμένη ανεργία) ο ΟΑΕΔ την χωρίζει σε δύο μέρη: Στους “ανέργους που αναζητούν εργασία” και τους “λοιπούς”, δηλαδή στους “άνεργους που ΔΕΝ αναζητούν εργασία”.

Αυτό, το να υπολογίζουμε δηλαδή το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (αναζητούντων εργασία και μη) ως την “πραγματική ανεργία” στο Β. Αιγαίου, δεν είναι κάποιο…”βίτσιο” δικό μας. Αν γκουγκλάρει κανείς “αριθμός ανέργων ΟΑΕΔ” θα διαπιστώσει ότι, συνήθως, όποιος αναφέρεται και παρακολουθεί την αύξηση ή τη μείωση της ανεργίας (μέσω του ΟΑΕΔ), μιλάει για το σύνολο των εγγεγραμμένων, σε αυτόν, ανέργων.

Οπως είχαμε σημειώσει στο προηγούμενο κείμενο μας, οι “λοιποί” δηλαδή όσους ο ΟΑΕΔ αναγράφει ως “μη αναζητουντες εργασία” είναι αυτοί που “για μια σειρά λόγους (κυρίως λόγω κούρασης) έχουν πάψει να ψάχνουν πια για δουλειά”.

Να συμπληρώσουμε εδώ, ότι είναι και αυτοί που ενώ έβγαλαν κάρτα ανεργίας στην συνέχεια δεν ενδιαφέρθηκαν (για τους ίδιους λόγους) για ένα χρονικό διάστημα να την ανανεώσουν κλπ. Είναι, δηλαδή άνεργοι και άνεργες, οι οποίοι αισθάνονται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνουν στην διαδικασία να πηγαίνουν από τον ΟΑΕΔ, να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους κλπ, γιατί έχουν πειστεί ότι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά. Θεωρούμε λοιπόν ότι καλά κάνουμε και εμείς (όπως και πάρα πολλοί άλλοι) και εντάσσουμε αυτή την κατηγορία των ανέργων στο σύνολο και ας αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο ο συνολικός αριθμός τους.

Άλλωστε, ο προσεκτικός παρατηρητής, μπορεί να διαπιστώσει, ότι εκεί που πάνω – κάτω συμπίπτουν οι αριθμοί που δίνει ο ΟΑΕΔ και τα ποσοστά (ή αυτά αναγόμενα σε αριθμούς) που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι στο σύνολο των ανέργων (ανεξάρτητα αν αναζητούν εργασία ή όχι). Έτσι για παράδειγμα, το Δεκέμβρη του 2016, ο ΟΑΕΔ δίνει συνολικά 1.072.000 εγγεγραμμένους ανέργους, ένας αριθμός που είναι κοντά στους 1.102.335 ανέργους, που έδινε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβρη.

Ομως, μιλώντας για τους “μη αναζητούντες εργασία” υπάρχει και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστο, μιας και είναι η άλλη πλευρά του καθρέφτη.

Αν παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη ΜΟΝΟ των “αναζητούντων εργασία” εγγεγραμμένων στο Β. Αιγαίο ανέργων τότε θα βγάλει το συμπέρασμα ότι έχουμε μια συνεχή άνοδο από χρόνο σε χρόνο κάτι που ισχύει απολύτως και για το 2015 και για το 2016 και άρα ο δικός μας ισχυρισμός περί “σταθεροποίησης” είναι αβάσιμος.

Αν όμως παρακολουθήσει ταυτόχρονα και τον αριθμό των εγγεγραμμένων, στο Β. Αιγαίο, ανέργων που ΔΕΝ αναζητούν εργασία, θα διαπιστώσει ότι έχουμε μια δραματική μείωση τους τα δύο αυτά τελευταία χρόνια (δείτε πίνακα δίπλα)

Πράγματι και με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 οι “μη αναζητούντες εργασία” ήταν 3.605 άτομα, τον Δεκέμβριο του 2016, καταγράφηκαν σχεδόν οι μισοί (1.178 άτομα)!

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία, ότι η εξέλιξη του αριθμού των “μη αναζητούντων εργασία” ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να καταγράφει τις προσδοκίες των ανέργων, αν δηλαδή θεωρούν ότι θα βρουν δουλειά ή όχι.

Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχαμε μια συνεχή αύξηση του αριθμού τους από το 2011 μέχρι και το 2015 (κάτι που με την σειρά του επηρέαζε και τον συνολικό αριθμό αυτών που “αναζητούσαν εργασία” εμφανίζοντάς τον μειωμένο) . Αντίθετα τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζεται μια σαφής μείωση τους (που βεβαίως αντανακλάτε στον συνολικό αριθμό αυτών που “αναζητούν εργασία”).

Αυτο λοιπόν που συμβαίνει με βάση τους αριθμούς, είναι ότι τώρα περισσότεροι άνεργοι από ότι παλαιότερα, προσδοκούν ότι θα βρούνε δουλειά, που βεβαίως αυτό με την σειρά του είναι μια άλλη απόδειξη του ισχυρισμού μας για την σταθεροποίηση” της ανεργίας στο Β. Αιγαίο.

Εν’ κατακλείδι και για να φύγουμε από τα νούμερα: Οπως έχουμε ξαναγράψει “Το πρόβλημα της ανεργίας στα νησιά μας είναι μεγάλο και κανείς δεν πρέπει να κάνει ότι δεν το βλέπει”. Για κάθε έναν και κάθε μια από τις 15.554 άνεργους και άνεργες που υπάρχουν στα νησιά μας, η ανεργία ώς βίωμα είναι μια επώδυνη κατάσταση, ενώ συνολικά είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των νησιών μας. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και χρειάζονται τώρα! Και αυτό είναι ευθύνη όλων των τοπικών φορέων, όχι μόνο της κυβέρνησης