ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Τσακαλώτος: “Ετσι ήταν η Δεξιά. Να πάει στο διάβολο η χώρα αρκεί να είστε εσείς στην εξουσία. Αυτό είστε από το 1920”

Η ΝΔ επί ένα μήνα σπεκουλάρει με τις τράπεζες, κατήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2019. «Αυτή είναι η παράταξη της Δεξιάς. Δεν σας νοιάζει τίποτα.

Μόνο να φύγει ο Τσίπρας» τόνισε και πρόσθεσε εμφατικά: «φύγατε από τον παλαιοκομματισμό και το πελατειακό σύστημα και πήγε στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό χωρίς να, περάσετε από το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος».

«Θα διαψευστείτε ξανά εάν επενδύσετε πάλι στην αποτυχία της κυβέρνησης»

Δεν μειώνονται οι συντάξεις, ξεκαθάρισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ταυτόχρονα διεμήνυσε πως η χώρα θα βγει στις αγορές και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τη Νέα Δημοκρατία ότι επενδύει στην καταστροφολογία αδιαφορώντας για την ίδια τη χώρα. Σχολίασε ότι ενώ εδώ και έναν χρόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι «υπάρχει τέταρτο μνημόνιο γιατί θα μειωθούν οι συντάξεις, τώρα το μαζεύει γιατί βλέπει πού πάει το πράγμα» και το μόνο που έμεινε είναι να υποστηρίζει ότι δεν θα βγούμε στις αγορές.

Στη συνέχεια, κατέρριψε το επιχείρημα της ΝΔ για success story το 2014 παρουσιάζοντας ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα». «Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 2014, η εφημερίδα τα «Νέα» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Τα 20 λεπτά που μας γύρισαν πίσω στο μνημόνιο». Φαντάζομαι τα «Νέα» δεν είναι φιλοΣΥΡΙΖαίϊκη εφημερίδα. «Στο πρωτοσέλιδό της στις 18 Οκτωβρίου 2014 λέει ότι σε συνάντηση 20 λεπτών όλοι, και η Λαγκάρντ και οι αγορές, κατάλαβαν ότι γυρνάτε πίσω στο μνημόνιο. Δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου 2014 σας έλεγαν ότι έχει τελειώσει το παραμύθι ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Τότε το επιτόκιο ήταν 9,08%. Και σεις 3 -4 εβδομάδες σπεκουλάρατε ενάντια στην ελληνική οικονομία. Αυτό που σας έχει μείνει είναι ότι είμαστε εκτός αγορών. Σας λέω: μην επενδύσετε σε αυτό. Ειδικά εσείς που είχατε επιτόκιο 9,08% σε εμάς που έχουμε 4,3% και μειώνεται και άλλο. Μην επενδύετε γιατί θα βγούμε στις αγορές».

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφισημία τι προτείνει η κυβέρνηση να κάνει και τι θα κάνει. Δεν μειώνονται οι συντάξεις και παίρνουμε ένα κομμάτι από τα αντίμετρα παραπάνω δαπάνες της τάξης των 800 εκατ. ευρώ». Όπως ανέφερε ο Ε. Τσακαλώτος, στην πραγματικότητα είναι πιο επεκτατικός αυτός ο προϋπολογισμός διότι ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των αντίμετρων. «Το ότι είμαστε σοβαρή κυβέρνηση αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είχαμε και δημοσιονομικό χώρο το 2018 και ξεκίνησαν νωρίτερα να υλοποιούνται θετικά μέτρα (επιδότηση παιδιών κ.λπ.), πρόσθεσε.

«Καμία διαφορά με το παρελθόν. Θα έπρεπε να ντρέπεστε.»

Μάλιστα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε παραλληλισμό με τον αντιβενιζελισμό της Δεξιάς την δεκαετία του 1920 και υπογράμμισε: «έτσι ήταν η Δεξιά. Να πάει στο διάβολο η χώρα αρκεί να είστε εσείς στην εξουσία. Αυτό είστε από το 1920. Ένα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες. Πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτό».

«Η πρώτη μου άποψη ήταν ότι η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που πήγε από το πελατειακό σύστημα και τον παλαιοκομματισμό στον ακραίο δεξιό λαϊκισμό, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του σοβαρού συντηρητικού κόμματος» σημείωσε, τονίζοντας, πάντως, ότι αυτή η γνώμη του άλλαξε όταν διάβασε το βιβλίο τού καθηγητή Μαυροκορδάτου και προχώρησε σε αναγωγές στο σήμερα με εκείνες κατά τις οποίες η τότε Δεξιά έλεγε να καταστραφεί η χώρα αρκεί να φύγει ο Βενιζέλος. «Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και σήμερα η ΝΔ λέει ας καταστραφεί η χώρα, αρκεί να φύγει ο Τσίπρας» επισήμανε. «Επενδύετε στον εθνικό διχασμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ από τα έδρανα.

«Η σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών προγραμμάτων, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών»

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον κόσμο να αποφασίσει στις εκλογές ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινωνικό κράτος, μέτρα ώστε να μειωθούν οι ζημιές, μέτρα για ανάπτυξη και σε αυτό της ΝΔ, «το οποίο δεν βγαίνει». «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι να περιμένει. Ξέρει ότι είμαστε μια κυβέρνηση η οποία θα λάβει, με ό,τι δημοσιονομικό χώρο έχει και μέτρα για την ανάπτυξη και χτίζει μια κοινωνία για την οποία θα είμαστε περήφανοι» υπογράμμισε (με πληροφορίες από τη Αυγή και το ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Η απάντηση Χατζηδάκη και οι «εξηγήσεις» που ζητεί η ΝΔ για τα μυστικά κονδύλια

Εν τω μεταξύ, «άμεσες εξηγήσεις για το θέμα των μυστικών κονδυλίων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας», ζήτησε από τη κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το κρατικό προϋπολογισμό του 2019.Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «το προσχέδιο του προϋπολογισμού συζητείται σε μια αρνητική συγκυρία για τη κυβέρνηση και τη χώρα, στα απόνερα της παραίτησης Κοτζιά». «Υπάρχουν πρωτοφανή υπονοούμενα για τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις. Σαν να μην έφτανε η αποτυχία στην εξωτερική πολιτική, εσείς οι ίδιοι θέτετε ερωτήματα για τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι, «ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα, ακριβώς αυτά είναι που σκοτώνουν την οικονομία».«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων στον ΟΟΣΑ. Αποτέλεσμα; Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο να έχουν ανέβει από 73 δισ. ευρώ που ήταν το 2014, στα 102 δισ. ευρώ φέτος. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 11% τον Αύγουστο, οι τραπεζικές καταθέσεις είναι 30 δισ. χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2014, και ο νόμος Παπαδημητρίου για τα “κόκκινα” δάνεια απέτυχε και τον άλλαξε ο κ. Δραγασάκης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:«Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη; Είμαστε ουραγοί στην Ευρωζώνη, στην ανταγωνιστικότητα υποχωρούμε συνεχώς, στο ΕΣΠΑ είμαστε στη 16η θέση στις απορροφήσεις και όχι πρώτοι, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι το 1/3 όσων υπήρχαν το 2007».

Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις προαναφερθείσες αναφορές εναντίον της ΝΔ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αμφισβητείται ο πατριωτισμός κανενός.

«Είπατε ότι η παράταξη μας δήθεν θέλει να στείλει τη χώρα στο διάβολο. Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν είχατε χάσει 40 βουλευτές και η χώρα κινδύνευε κυριολεκτικά να πάει στο διάβολο, παρά τις επιφυλάξεις μας στηρίξαμε το τρίτο μνημόνιο ακριβώς για να μην πάει η χώρα στα βράχια. Αντίθετα εσείς, το 2014 και ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το μνημόνιο προκαλέσατε εκλογές μέσω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγώντας τη χώρα στα γνωστά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Να κάνω και εγώ το δικό σας λάθος, ισχυριζόμενος ότι στείλατε τη χώρα στο διάβολο; Ας μην αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Στην καλύτερη περίπτωση είστε κυβέρνηση του “τσούκου-τσούκου”. Για να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό και να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας δεν χρειαζόμαστε “τσούκου-τσούκου” αλλά μεγάλες ταχύτητες και αυτές δεν μπορείτε εσείς να τις πετύχετε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).