ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Καθαρές κουβέντες με αφορμή μια μεμονωμένη περίπτωση

“Ένας συμπολίτης μας προστατεύωντας την περιουσία του αύριο στης 10 θα περασει αυτοφωρο .οποιος πραγματικα καταλαβαινει σε τι δρομο βαδιζει ολο το νησι και οχι μονο η Μορια ας ερθει στα δικαστηρια στης 10 να στηριξουμε ανθρωπους που μονοι τους πανε να σοσουν ολους εμας .. ξυπνήστε επιτέλους το πρόβλημα ειναι σε ολο το νησι θα μας εξαφανίσουν

(sms που διακινούταν σε κινητά από προχτές το βράδυ)

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Το προσφυγικό “ήλθε για να μείνει”. Η επιλογή να σώζεις τους ανθρώπους στη θάλασσα με δοσμένη την “κοινή δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας” στα πλαίσια της “δήλωσης”, σημαίνει “άνθρωποι που εγκλωβίζονται στο νησί”.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Ολοι και όλες αντιλαμβάνονται απόλυτα τις πολλαπλές πιέσεις που ασκούνται πάνω στους κατοίκους της Μόριας, αλλά και της Παναγιούδας, από την γειτνίαση τους με το hot spot. ΔΕΝ νοιώθουν ασφάλεια, η συναισθηματική πίεση που δέχονται είναι τεράστια, αρκετοί είναι αυτοί που παθαίνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η ζωή τους, με άλλα λόγια, έχει αλλάξει άρδην και το χειρότερο, δεν βλέπουν μπροστά τους ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να καλυτερέψει σύντομα.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Κοινός στόχος όλων μας, είναι να νοιώθουμε ασφάλεια.  Γιατί οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων συνανθρώπων μας, μέσα στο κέντρο, είναι φυσιολογικό να μεταφέρουν τέτοια συναισθήματα στους πολίτες που βρίσκονται έξω από αυτό.  

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Οι  ευθύνες της τρέχουσας διαχείρισης, από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, της υπόθεσης της υπερσυσσώρευσης του πληθυσμού στο hot spot είναι συγκεκριμένες: Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η “αποσυμφόρηση¨προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς, το τελευταίο διάστημα, αυτή φαίνεται ότι έχει σταματήσει. Σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα γεγονότα (όπως η αργοπορία στην πληρωμή των μισθών των εργαζομένων), είναι σαν κάποιοι στο υπουργείο, να έχουν “κατεβάσει τα μολύβια τους”.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Η “αυτοδικία” σε καμιά περίπτωση δεν είναι, “κατανοητή” επιλογή, στην ανασφάλεια και τις πιέσεις που δέχεται η κοινωνία μας. Ούτε ακόμα σε κυβερνητικές ή κρατικές ολιγωρίες. Οποιος/α υποστηρίζει, με οποιοδήποτε τρόπο, απόψεις που θεωρούν ή έστω υπονοούν ότι η απάντηση στο πρόβλημα, μπορεί να έχει, έστω και στο ελάχιστο, μια τέτοια μορφή, είναι επικίνδυνος/η και πρέπει να απομονωθεί.  

Εδώ δεν μιλάμε για τον κτηνοτρόφο που, όπως όλα δείχνουν, θεώρησε ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες που βρέθηκε, η λύση “του πυροβολισμού στον αέρα” θα έλυνε το πρόβλημα του. Αυτή την μεμονωμένη περίπτωση, θα την αντιμετωπίσει, με τον τρόπο που ξέρει, η δικαιοσύνη.  Ούτε γίνεται λόγος, για τους συμπολίτες του, τους Μοριανούς και τους κατοίκους των Παμφίλων που θεώρησαν ότι, με την παρουσία τους στο δικαστήριο, έπρεπε να στηρίξουν τον δικό τους άνθρωπο.

Μιλάμε για όλους αυτούς, τους άλλους, τους γνωστούς, που “τζογάρουν” πάνω στα υπαρκτά προβλήματα αυτών των συνανθρώπων μας και βρήκαν, για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία να προβάλλουν, στο όνομα της “κατανόησης της πράξης ” και της “συμπαράστασης”, τις απόψεις τους για τις λύσεις “αγρίας δύσης”, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν.