ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Μόρια: Οχι στον φόβο, Οχι στην ντροπή!

 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που βγήκε μετά την συνάντηση κλιμακίου του με τα μέλη της επιτροπής των κατοίκων της Μόριας και Παναγιούδας, είναι η φωνή της λογικής.

Σε μια περίοδο, που από ότι φαίνεται, διάφοροι τοπικοί παράγοντες και κόμματα, κάνουν πολιτική με τα μάτια τους στραμμένα στις επόμενες αυτοδιοικητικές, αλλά και πάσης φύσεως, εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ανοικτά στους (και με τους) κατοίκους, για το τι είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να γίνει, προκειμένου, υπό τις παρούσες συνθήκες, να μπει μπροστά η διαδικασία εξομάλυνσης ενός προβλήματος, που κανείς μας δεν το διάλεξε.

Για όσο χρόνο διαρκεί αυτό το πρόβλημα, ο κοινός μας στόχος πρέπει να είναι, όλοι και όλες, αλλά πολύ περισσότεροι οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της Μόριας,  να είμαστε και πάλι, περήφανοι για την διαχείριση του.

Να νοιώθουμε ασφάλεια.  Γιατί οι συνθήκες παραμονής χιλιάδων συνανθρώπων μας μέσα στο κέντρο είναι φυσιολογικό να μεταφέρουν τέτοια συναισθήματα στους πολίτες που βρίσκονται έξω από αυτό.  Να μην νοιώθουμε ντροπή. Γιατί, όχι μόνο στους αριστερούς, αλλά σε όλους τους πολίτες, μόνο συναισθήματα ντροπής, μπορούν να προκαλούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των συνανθρώπων μας, μέσα στο κέντρο.

Θα μπορούσε κανείς να μιλάει με τις ώρες, για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες που υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτές άλλωστε, καθώς και οι αντικειμενικές δυσκολίες που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, που επιβλήθηκε στην Ελληνική κυβέρνηση, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους των δύο χωριών, της Μόριας και της Παναγιούδας.

Ολοι και όλες καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που μετακινούνται και βρίσκουν κλειστά σύνορα. Όλοι και όλες γνωρίζουν ότι η μία μετά την άλλη, Ευρωπαϊκές χώρες, έκλεισαν τα σύνορά τους. Και όλοι και όλες ξέρουν ότι, όταν, χιλιάδες δυστυχισμένοι, αποφασίζουν να φύγουν από τον τόπο τους, τότε αυτοί κόβουν και τα γεφύρια πίσω τους. Εκεί ακριβώς βρισκόμαστε. Αυτό είναι που, αναγκαστικά εμείς, πρέπει να διαχειριστούμε.

Η άρση του “γεωγραφικού περιορισμού” των ευάλωτων ομάδων των προσφύγων και μεταναστών, σαν μια λύση αποσυμφόρησης της Μόριας δεν υπήρχε από χτες. Προέκυψε σαν δυνατότητα, μετά από τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όμως κανείς μας δεν θέλει, οι άνθρωποι που θα φύγουν από εδώ να μεταφερθούν στα πάρκα και τις πλατείες της Αθήνας και των άλλων πόλεων, πρέπει να μείνουν σε οργανωμένες δομές και σπίτια.

Η συζήτηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κατοίκους της Μόριας και της Παναγιούδας, ήταν μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση, στην βάση αρχών από όλους. Για αυτό ακριβώς μπορεί να βρεθεί ένας “κοινός τόπος” που θα στηρίζεται στην λογική.

Το “oχι στον φόβο, όχι στην ντροπή”, είναι αυτός ο κοινός τόπος και όλοι, ο καθένας από την δίκη του θέση, σε αυτή την κατεύθυνση θα αρχίσει να δουλεύει!