ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Περιοδεία Γιάννη Μπουρνού στη Λήμνο

 

 

Τριήμερη περιοδεία στη Λήμνο πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς. Τις ίδιες μέρες στη Λήμνο βρέθηκε και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας του Κόμματος, Σταύρος Αραχωβίτης, αφού η επίσκεψη είχε στόχο να δώσει έμφαση στα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων του νησιού. 

Ο Γιάννης Μπουρνούς είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Λήμνου, κ. Δημήτρη Μαρινάκη και τον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Κώστα Κατσιγιαννόπουλο, ενώ μαζί με τον Σταύρο Αραχωβίτη συνάντησαν και τον Έπαρχο του νησιού, κ. Άγγελο Βλαττά-Λαμπρινό. Στις συναντήσεις πήρε μέρος και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Συμπαράταξη Πολιτών”, Γιάννης Σπιλάνης, που τις ίδιες μέρες περιόδευσε στο νησί.
Οι δύο Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνοδευόμενοι από κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λήμνου, συναντήθηκαν επίσης με αλιείς στη Μύρινα, αγρότες και κτηνοτρόφους στην Ατσική, καθώς και την Πρόεδρο του Παλλημνιακού Ταμείου, κ. Χριστίνα Σακαρίκου. Τέλος, επισκέφθηκαν και το Κτήμα Μητρόπολης, προκειμένου να πάρουν μια γεύση από την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Η επίσκεψη του Γιάννη Μπουρνού στη Λήμνο συνέπεσε με την εμφάνιση της “βλέννας” στις παραλίες του νησιού, εξ ου και ο Βουλευτής του νομού, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Χίου, Ανδρέα Μιχαηλίδη, απέστειλαν την Πέμπτη 24 Ιουνίου επείγουσα επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον καθαρισμό των ακτών της Λήμνου, ώστε να μην πληγεί περισσότερο η τουριστική κίνηση. 
Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Γιάννης Μπουρνούς έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Μόλις φτάσαμε στη Λήμνο, ασχοληθήκαμε επί τόπου με το πρόβλημα της εμφάνισης του φυτοπλαγκτόν στις παραλίες του νησιού, ενημερώνοντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και απαιτώντας άμεσες κινήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Δυστυχώς, μερίδα των ΜΜΕ προέβαλε το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο, που δυσφήμισε το νησί εν μέσω τουριστικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, καλώ τους συμπατριώτες μας να επισκεφθούν χωρίς δεύτερη σκέψη τη Λήμνο, για να ανακαλύψουν ένα νησί πανέμορφο, με μοναδικής ομορφιάς παραλίες, εξαιρετική γαστρονομία και οινοποιία και ανθρώπους φιλόξενους.
Στην επίσκεψή μας αυτή δώσαμε έμφαση στα προβλήματα και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα του νησιού. Ακούσαμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και με την πολύτιμη βοήθεια του Σταύρου Αραχωβίτη, προτείναμε συγκεκριμένες διεξόδους για τα προβλήματά τους. Ειδικά οι τελευταίοι επλήγησαν από την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν και πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους στηρίξει για τις ζημιές που υπέστησαν τα αλιευτικά τους εργαλεία.
Δώσαμε, επίσης, έμφαση στο Παλλημνιακό Ταμείο και το Κτήμα Μητρόπολης. Είναι μια υπόθεση εμβληματική για τη Λήμνο, που ξεμπέρδεψε νομοθετικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά επί κυβέρνησης ΝΔ έχει βαλτώσει. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ακόμα Οργανισμός και Καταστατικό, αλλά και η προβλεφθείσα από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΜΚΕ, που θα άνοιγε δρόμους για την άνθηση των δραστηριοτήτων του Κτήματος.
Με τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο του νησιού συζητήσαμε ζητήματα αναπτυξιακά, αλλά και τα άμεσα προβλήματα του τόπου. Από την πλευρά μας, δεσμευτήκαμε, ότι, όπως πάντα, είμαστε στο πλάι των αρχών και των φορέων του νησιού για την ανάδειξη των προβλημάτων στη Βουλή και τη διεκδίκηση λύσεων.
Τις αμέσως επόμενες μέρες, μάλιστα, θα καταθέσουμε ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη δημιουργίας στη Λήμνο εργαστηρίου ελέγχου του γάλακτος, ώστε να μην ξαναχάσουν ποτέ οι Λημνιοί γαλακτοπαραγωγοί τις ενισχύσεις τους λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μεταφορά των δειγμάτων γάλακτος για έλεγχο στη Λέσβο”.