ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ο σταυρός με το σφυροδρέπανο

stavrossfirodrepano

Η περιοχή “Χαλατσά” στην Αγιάσο μέσα στο πευκοδάσος της Μεγάλης Λίμνης είναι διάσπαρτη με ογκόλιθους κόκκινου χρώματος. Εκεί οι αντάρτες είχαν βρει, τον χειμώνα του 47 την ιδανική τοποθεσία για να φτιάξουν το λημέρι τους.

Στην περιοχή που ονομάστηκε αργότερα “Αμπριά” έχουν ανοιχθεί τρία τεράστια σε μέγεθος ορύγματα τα οποία καλύφθηκαν με  ξύλα πεύκων. Πάνω σε αυτή τοποθετήθηκε λαμαρίνα για την προστασία από τη βροχή και πάνω από αυτήν μπήκαν κλαδιά πεύκων, χώματα και πέτρες, ώστε να είναι “αόρατα” μέσα στην ομοιομορφία του τοπίου αφού δεν ξεχώριζαν από αυτό.

Μέσα στα ορύγματα αυτά εγκαταστάθηκαν οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού της Λέσβου για 6 περίπου μήνες (με επικεφαλής το Χαράλαμπο Θεοδοσίου από την Αγία Παρασκευή).

Κάποια στιγμή αναχώρησαν για τα Βασιλικά προκειμένου να στρατολογήσουν νέους και να εφοδιαστούν. Τότε η θέση τους προδόθηκε από ένα νεαρό από τον Μεσότοπο που δούλευε ως παραγιός στα Βασιλικά, με το όνομα Νίκος και αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν για λόγους ασφαλείας.

Στα “Αμπριά” σκοτώθηκε από ατύχημα ο Δημήτρης Πιταούλης (όταν το όπλο του εκπυρσοκρότησε μέσα σε ένα από τα ορύγματα την ώρα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για κάποια αποστολή). Οι σύντροφοι του τον έθαψαν λίγο πιο πέρα, μέσα στα πεύκα

Την 1η Αυγούστου του 1982 έγινε η ανακομιδή των οστών του από τους κατοίκους του χωριού με κάθε επισημότητα.  Μπορείτε να  δείτε ακόμα τον τάφο του όπου συνυπάρχει ο σταυρός με το σφυροδρέπανο

Δείτε πως είναι σήμερα τα Αμπρία, σε ένα παλαιότερο βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Πως θα πάτε στα Αμπρία

Πηγαίνοντας προς Πολιχνίτο και αφού έχετε περάσει τη Μεγάλη Λίμνη, περίπου 500 μέτρα στα αριστερά θα βρείτε τον χωματόδρομο και δείτε την κόκκινη πινακίδα που δείχνει προς τα Αμπρια. Ακολουθήστε με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, την πορεία που δείχνει ο χάρτης.

xartis