ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

ΚΑΠ σχολείων: Περίπου 3 μήνες το ένταλμα κομμένο, αλλά κανείς από τον δήμο δεν το αναζήτησε!

Εργαζόμενοι στα σχολεία της Λέσβου (σχολικοί φύλακες, καθαριστές) αλλά και προμηθευτές έμειναν απλήρωτοι, γιατί για μήνες κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να αναζητήσει από την τοπική υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το ένταλμα για να πάρει ο Δήμος τα σχετικά χρήματα!

Η εύκολη απάντηση: “δεν μας έστειλε το υπουργείο τα λεφτά” αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αντίθετα, τουλάχιστον αδιαφορία, για να μην πούμε τίποτα άλλο είναι πίσω από αυτές τις καθυστερήσεις!

Πως έχει η υπόθεση…

Πριν από λίγες ημέρες η δημοτική σύμβουλος Χρυσούλα Ζωγράφου, είχε κάνει την παρακάτω ερώτηση προς τον Δήμαρχο Λέσβου:

Κύριε δήμαρχε ,  υπάρχουν δύο θέματα που αφορούν στα σχολεία και στα οποία θέλω να έχω την απάντησή σας.

Το ένα αφορά στην απόδοση της 4ης δόσης του 2016 από ΚΑΠ στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δεύτερη αφορά την καθυστέρηση των επισκευών τους.

Συγκεκριμένα:

Α) Η απόφαση για την Δ΄ κατανομή ποσού 25.000.000 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων όλων των δήμων της χώρας, (από τα οποία τα 233.210 ευρώ για τη Λέσβο), από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2016, έχει βγει από τις 31 Οκτωβρίου 2016 (αρ. Πρωτ. 33528).

Από τις 17 Ιανουαρίου μάλιστα έχει βγει η απόφαση και για την πρώτη δόση του νέου έτους.  Και ενώ τα σχολεία στην υπόλοιπη χώρα έχουν ξοδέψει ήδη την 4η δόση του 2016 και κάποια απ αυτά έχουν ήδη πάρει και την 1η του 2017, στα δικά μας σχολεία δεν έχουν αποδοθεί ακόμη τα χρήματα της 4ης δόσης του 2016 , με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ελλιπούς χρηματοδότησης.

Αφού οι διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων αυτών είναι κοινές σε όλη τη χώρα, η απόδοση του φαινομένου από τον αντιδήμαρχο στην πολυπλοκότητά τους , δεν εξηγεί το φαινόμενο . Γιαυτό, σας ρωτώ:

Πού , κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; (6 μήνες!) και ποιος ευθύνεται για αυτή ;

Πότε θα πάρουν τα σχολεία τα χρήματα της Δ΄ δόσης του 2016 και πότε της Α΄ δόσης του 2017;

Τι μέτρα θα πάρετε για να μην παρουσιαστούν ξανά τέτοιες καθυστερήσεις;

Η “δόση” και το σχετικό ένταλμα, στο τοπικό γραφείο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων!

Δεν ξέρουμε εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έδωσαν στον δήμαρχο τα σχετικά στοιχεία έτσι ώστε να απαντήσει στην ερώτηση της Χ. Ζωγράφου. Δεν ξέρουμε ακόμα γιατί υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις και τι μέτρα θα πάρει ο δήμος. Ξέρουμε όμως που βρίσκεται η Δ’ δόση του 2016!

Αυτή έφτασε στις 19/01 στην τοπική υπηρεσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ στις 31/01 κόπηκε το σχετικό ένταλμα! Κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την συνέχεια!

Κανείς – από ότι φαίνεται – δεν αναζήτησε αυτά τα χρήματα και αυτό το ένταλμα!

Αποτέλεσμα; Να μείνουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στα σχολεία της γιορτές του Πάσχα, να μείνουν απλήρωτοι προμηθευτές να μην μπορούν τα σχολεία μας να έχουν χρήματα για την τρέχουσα λειτουργία τους! Φαίνεται ότι η απόσταση ανάμεσα στον δήμο ο και την εφορία είναι τεράστια, τηλέφωνα δεν υπάρχουν τίποτα δεν υπάρχει.

Ασυνεννοησία; Ανικανότητα; Αδιαφορία και “ωχαδελφισμός”; Κάτι άλλο που ο ίδιος ο δήμαρχος πρέπει να το ψάξει;

Οτι και να είναι αυτή την κατάσταση την πληρώνουν άνθρωποι, συμπολίτες μας, που περιμένουν αυτά τα χρήματα να πορευτούν και σχολεία που περιμένουν αυτά τα χρήματα να λειτουργήσουν!

Και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά! Οπως έχουμε ξαναγράψει, ανάλογα θέματα εμφανίζονται και με την ΣΑΤΑ των σχολείων, που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κάποια στιγμή είχε ισχυριστεί, δημόσια μάλιστα, ότι “δεν είχε πάει στον δήμο”. Η αλήθεια όμως είναι ότι όχι μόνο είχε πάει, αλλά είχε πάει και έγκαιρα!

Τι συμβαίνει εδώ;

Ποιος θα απαντήσει;

Αναμένουμε!