ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Oι παρακαταθήκες της αριστεράς είναι ζωντανές στη Λεσβιακή κοινωνία

aristeralesvos

Στη Λέσβο, συνολικά η Αριστερά σε κάθε εκδοχή της, κομμουνιστική, ριζοσπαστική, εξωκοινοβουλευτική, ανανεωτική, οικολογική κλπ, συγκεντρώνει στις τελευταίες εκλογές ποσοστά που ξεπερνούν το 50%. Το κοινωνικό της ακροατήριο και η αποδοχή της είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει έστω και μια αναφορά σε αυτήν. Στο νησί η Αριστερά έχει μια ισχυρή ιστορία και παράδοση.

Αλλά, πόσο και πως ο πολίτης της Λέσβου βιώνει την παρουσία της στην καθημερινότητα του; Προφανώς δεν μιλάμε για τις προεκλογικές περιόδους. Τότε η ύπαρξη της είναι εμφανής. Ούτε μιλάμε για τις τυχόν τοπικές αγωνιστικές «εξάρσεις». Το αυτονόητο για την αριστερά είναι η αντίσταση και η παρουσία της στα «μέτωπα πάλης».

Αυτό που ανάδειξε η τελευταία περίοδος με το προσφυγικό και με την εμπλοκή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ευρύτερων τμημάτων του πληθυσμού του νησιού στο τοπικό κίνημα αλληλεγγύης είναι -ανάμεσα στα άλλα – ότι οι παρακαταθήκες της αριστεράς είναι ζωντανές στη Λεσβιακή κοινωνία. Είναι οι ίδιες παρακαταθήκες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν να φτιαχτούν το πλήθος των γυναικείων συνεταιρισμών αλλά και τα μικρά και μεγάλα παραδείγματα κοινοτισμού που δεν έχουν λείψει από τα χωριά μας.

Με αυτές τις παρακαταθήκες πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε και για τα υπόλοιπα. Οταν ο πολίτης έρχεται σε επαφή με την καθημερινότητα του, με τους φόβους και τις ανασφάλειες του. Στη δουλειά, στην οικογένεια, στο χωριό, στην διασκέδαση, παντού.

Η ισχυρή αριστερά της Λέσβου πρέπει να είναι και εκεί. Με τις αδιαπραγμάτευτες αξίες της, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη συμμετοχή,  αυτές οι αξίες να διαχέονται και να έχουν τη θέση τους μέσα στη Λεσβιακή κοινωνία. Γιατί σε τελική ανάλυση η αριστερά δεν ενδιαφέρεται μόνο για το μέλλον. Πρέπει να ζει και το παρόν!

Γιατί, τελικά, αυτό που μας έχει μάθει η πλούσια ιστορία της στο νησί, είναι ότι η αριστερά, είναι αριστερά γιατί στις κρίσιμες στιγμές ήταν μαζί με τους πολλούς.

Τους υποστήριξε όχι μόνο να αντισταθούν αλλά να πάνε και τη ζωή τους ένα βήμα μπροστά!