ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ανεργία στο Β. Αιγαίο: Τι λένε οι αριθμοί;

Οπως έχουμε ξαναγράψει, το πρόβλημμα της ανεργίας στη Λέσβο και στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι μεγάλο, έχουμε μάλιστα προτείνει και μια σειρά από συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες που είναι ανάγκη να παρθούν, προκειμένου να υπάρξει μια τοπική πολιτική για την δημιουργία απασχόλησης στο νησί μας.

Είναι όμως καλό, να έχουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, κυρίως γιατί μια σειρά από “αναλύσεις” εμφανίζουν την ανεργία στο νησί μας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ακόμα και να …εκτινάσσεται “επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ”. Μάλιστα για να τεκμηριώσουν αυτές τους τις αναλύσεις, βάζουν μπροστά και το “προσφυγικό” το οποίο ως γνωστό ισχυρίζονται ότι “κατέστρεψε την οικονομία του νησιού”.

Αριθμός καταγεγραμμένων ανέργων στο Β. Αιγαίο τον πρώτο και τελευταίο μήνα της περιόδου 2010 – 2016

Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι από τον ΟΑΕΔ και δείχνουν την καταγεγραμμένη ανεργία στα νησιά του Β. Αιγαίου, για τον πρώτο και τελευταίο μήνα του έτους (με εξαίρεση το 2016 που αφορούν τον Νοέμβρη) από το 2010 – 2016.

Ποιο είναι το άμεσο συμπέρασμα, που μπορούμε να βγάλουμε;

Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό, που ως γνωστό είχε ανάμεσα στα άλλα και επιπτώσεις στην τοπική απασχόληση στον κλάδο, η κατάσταση, όσον αφορά τουλάχιστον την ανεργία σταθεροποιήθηκε, με σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης.

Οπως μπορούμε να δούμε στον πίνακα, τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών, ο αριθμός των ανέργων στα νησιά μας εκτινάχθηκε.

Ενώ την περίοδο πριν από το 2008, ο αριθμός των ανέργων ήταν συνήθως της τάξης των 5.500 – 6.500, από το 2010 άρχισε να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, για να ξεπεράσει τις 16.000 στο τέλος του 2014!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, “παρέλαβε” την ανεργία στο Β. Αιγαίο στους 16.462 καταγεγραμμένους στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ανέργους (1ος/2015) , ενώ η τελευταία καταγραφή που έχει αναρτήσει ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του και αφορά τον 11ο/2016 αναφέρει 15.681 ανέργους.

Αυτό, όταν έχει μεσολαβήσει η “προσφυγική κρίση” και μια πολύ κακή χρονιά στον τουρισμό και παρά τα όσα ισχυρίζονται όσοι φωνάζουν για ¨καταστροφές”!

Προφανώς, κανείς και καμία δεν είναι ικανοποιημένος/η με αυτή την κατάσταση και οι αριθμοί κρύβουν την πραγματικότητα που βιώνουν τόσοι οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι.

Η ανεργία, ειδικά για τα νησιά, είναι “ωρολογιακή βόμβα” και οι αποφάσεις και τα μέτρα για την ανάσχεσή της, πρέπει να είναι άμεσα. Ούτε κανείς βεβαίως έχει την αυταπάτη, ότι η πλειοψηφία των θέσεων μισθωτής εργασίας που υπάρχουν στα νησιά, είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, καλοπληρωμένες κλπ. Η “εργασιακή ζούγκλα” είναι καθεστώς και εδώ και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους και όλες, πρώτα και κύρια το, όποιο, οργανωμένο τοπικό εργατικό κίνημα.

Ομως, για να μπορέσει κάποιος να σχεδιάσει, θα πρέπει πάντα να έχει μια εικόνα της πραγματικότητας και σίγουρα όχι αυτής που φτιάχνουν στη φαντασία τους οι τοπικοί “καταστροφολόγοι”!