ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Στη φυλακή η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. (Συνεχής ενημέρωση)

Επιμέλεια: Γεωργία Σάκκουλα

Τον δρόμο για τη φυλακή παίρνουν σήμερα οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μετά την ιστορική απόφαση με την οποία έριξε η αυλαία η σημαντικότερη δίκη στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην δώσει αναστολή έκτισης ποινής σε κανέναν από όσους ανήκουν στο διευθυντήριο, όλοι τους στον στενό πυρήνα του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου, καθώς και στους περισσότερους πρώην βουλευτές.

Στιγμές συγκίνησης επικράτησαν μέσα και έξω από το Εφετείο, ενώ με ικανοποίηση υποδέχθηκε την απόφαση το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου.

► Όλα όσα έγιναν σήμερα στο Εφετείο μέσα από το live της Efsyn.gr

Στη φυλακή το διευθυντήριο και άλλοι 38

Μετά την απόφαση στη φυλακή οδηγούνται ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δηλαδή όλο το Πολιτικό Συμβούλιο της Χρυσής Αυγής.

Εκτός φυλακής, ωστόσο, θα μείνουν: οι Ελένη Ζαρούλια, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, και Μιχαήλ Αρβανίτης. Στους τέσσερις τελευταίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Σε βάρος τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ έκαστος.

Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους δόθηκε αναστολή δόθηκε στους Γ. Σκάλκο και Γ. Δήμου (καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση), στους Θ. Μαρία και Κ. Παπαδόπουλο (καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών), στους Κ. Αντωνακόπουλο και Ι. Καστρινό (καταδικάστηκαν για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) και τέλος στον Αρ. Δασκαλάκη (καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση).

►Δείτε παρακάτω αναλυτικά όσους οδηγούνται στη φυλακή και τις ποινές τους

Ποιοι έχουν ήδη παραδοθεί

Στη ΓΑΔΑ βρίσκονται ήδη οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Καζαντζόγλου. 

Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Ηλίας Κασιδιάρης, που τελευταία στιγμή… θυμήθηκε να εμφανιστεί και να ζητήσει να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση μαζί του ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος, τον οποίο υπέδειξε ως το πρόσωπο που είχε επικοινωνία με τον χρυσαυγίτη και τον οποίο χαρακτήρισε «εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά», παραδόθηκε στο ΑΤ Πικερμίου.

Στο ΑΤ Νίκαιας παραδόθηκαν οι Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Κατζαντζόγλου.

Στη Ραφήνα παραδόθηκαν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής, ενώ στο ΑΤ Κέρκυρας παραδόθηκε ο Κομιανός.

Στις αρχές έχουν επίσης παραδοθεί ο Τσακανίκας, ο οποίος προσήλθε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας ΝΑ Αττικής και ο Αναδιώτης, ο οποίος εμφανίστηκε στο ΑΤ Δραπετσώνας.

Στο μεταξύ στη διεύθυνση Μεταγωγών κρατούνται ήδη όσοι ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα την ώρα της ανακοίνωσης. Ανάμεσα σε αυτούς ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο μοναδικός πρώην βουλευτής που ήταν παρών στο φινάλε της δίκης.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο σπίτι του παρέμενε ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Πλέον αναζητούνται από τις αστυνομικές αρχές 17 άτομα, αφού για την σύλληψή τους απαιτούνταν το απόσπασμα απόφασης του δικαστηρίου, κάτι το οποίο εκδόθηκε μετά τις 4 το απόγευμα.

Άγνωστο είναι επίσης μέχρι αυτή την ώρα οι φυλακές στις οποίες θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Η μάνα σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από τη σημερινή ημέρα δεν θα μπορούσε να λείπει η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου που δεν έλειψε ούτε μια μέρα από το δικαστήριο στη μακρόχρονη δίκη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης την χειροκροτούσαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής σε μια πολύ συγκινητική στιγμή και εκείνη τους ευχαριστούσε έναν προς έναν για τον αγώνα τους στη δίκη.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν επίσης με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί».

Οι δηλώσεις της Πολιτικής Αγωγής

«Ημέρα νίκης και ημέρα δικαίωσης» χαρακτήρισε την 22η Οκτωβρίου και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, σε δηλώσεις έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Είναι μια μέρα που μπορεί να κλαίμε, αλλά κλαίμε από τη χαρά μας. Είναι μέρα δικαίωσης. Στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και οι αντιφασιστικές που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κουμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματο τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους, συνδικαλιστές και κομμουνιστές» είπε ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, σχολιάζοντας αιχμηρά «σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Καμπαγιάννης είπε «εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη και ζητάμε να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανικούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».

Για την Μάγδα Φύσσα, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, συγκινημένος, δήλωσε «απέναντι στην Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον και αυτό το χρέος θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση».

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα που είχε ήδη διατυπώσει ο συνάδελφος του Κώστας Παπαδάκης, και ο Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «τα θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και έχουν το δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπιστεί αυτό το αίτημά τους».

Κλείνοντας, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων αφιέρωσε τη νίκη «στους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή», σημειώνοντας, «Εάν δεν το είχαν κάνει, η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική».

«Η 22η Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μια ημέρα δικαιοσύνης. Είναι η ημέρα που τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5.5 χρόνια και 2 ημέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, ανάλογα και δίκαια, σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, σύμφωνα με την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ενόχους για εγκληματική οργάνωση» δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπετρα», συμπληρώνοντας, «η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και της προσπάθειας παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορούμενους και φυσικά δεν μάσησε τις παιδιάστικες δικαιολογίες».

«Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής» τόνισε ο συνήγορος, ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων και των οικογενειών τους, για την οποία ήταν αναρμόδιο το ποινικό δικαστήριο που μόλις ολοκληρώθηκε, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. «Θυμίζουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή ακόμα εκκρεμότητα την οποία το δικαστήριο αυτό δεν ήταν αρμόδιο να λύσει, γιατί είναι πλέον η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μιας νέας χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής στα αστικά δικαστήρια» επισήμανε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, καταλήγοντας «αυτό περιμένουμε να κάνουν ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δείχνοντας τη συνέπεια τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους πλέον στην πράξη».

«Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τους εγκληματίες Χρυσαυγίτες αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου και χρονοβόρου αγώνα πεντέμισι ετών κατά τον οποίο αποδείχθηκε με συντριπτικά στοιχεία τόσο  η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και τα εγκλήματα στα οποία που η εφαρμογή της ιδεολογίας αυτής οδηγεί» αναφέρουν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ.

——————-

Αυλαία σε μία ιστορική δίκη με τη φυλάκιση 45 από τους 57 κατηγορούμενους για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

  • Στη φυλακή οδηγείται το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής: Ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
     
  • Αναστολή έκτισης ποινής για τους πρώην βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, και Μιχαήλ Αρβανίτης.
     
  • Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους αναστολή δόθηκε στους  Σκάλκο, Δήμου, Αντωνακόπουλο, Μαρία, Παπαδόπουλο, Δασκαλάκη, Καστρινό.
     
  • Παραδόθηκαν ήδη Ηλίας Κασιδιάρης και Γιώργος Πατέλης.
     
    • Ξεκινά η διαδικασία των συλλήψεων.

     

    Χειροπέδες για τους καταδικασθέντες που έμειναν στην αίθουσα

    Δήλωση συνηγόρων πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ

    «Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τους εγκληματίες Χρυσαυγίτες αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου και χρονοβόρου αγώνα πεντέμισι ετών κατά τον οποίο αποδείχθηκε με συντριπτικά στοιχεία τόσο  η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και τα εγκλήματα στα οποία που η εφαρμογή της ιδεολογίας αυτής οδηγεί». 

    Παραδόθηκε στο ΑΤ Ραφήνας ο Γερμενής

    Το δρόμο προς τη φυλακή παίρνει και ο Γιώργος Γερμενής, ο οποίος παρουσιάστηκε στο ΑΤ Ραφήνας για να παραδοθεί.

    Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δήλωσε «100% αθώος» και σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για πολιτική βούληση.

 

Δήλωση Μιχαλολιάκου μετά την απόφαση

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης προχώρησε σε δήλωσε στα ΜΜΕ έξω από το σπίτι του και επέστρεψε ξανά στην κατοικία του.

«Είμαι υπερήφανος που με πηγαίνουν φυλακή για τα πιστεύω μου. Κάποτε κάποιοι θα ντρέπονται για αυτή την απόφαση. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της ΧΑ ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί»

Αυτή την ώρα έξω από τη δικαστική αίθουσα η μητέρα του Παύλου βρίσκεται περιστοιχισμένη από τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής σε μια πολύ συγκινητική στιγμή.

Οι δικηγόροι χειροκροτούν την Μάγδα Φύσσα, τη μητέρα σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, και το προαύλιο σείεται με το σύνθημα: Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί.

Παραδόθηκαν Κασιδιάρης και Πατέλης

Στις αστυνομικές αρχές παραδόθηκαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιώργος Πατέλης λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Συνοδεία αστυνομίας οι καταδικασθέντες

Με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αποχωρούν από την αίθουσα όσοι από τους καταδικασθέντες ήταν παρόντες στη σημερινή διαδικασία.

Η έδρα αποσύρθηκε, η ιστορική δίκη τελείωσε

Τέλος σε μία ιστορική δίκη! 

Την έδρα του Πρώτου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που έλαβε την ιστορική απόφαση για καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούν η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη και οι Εφέτες Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος.

Οι περιοριστικοί όροι για όσους αφήνονται ελεύθεροι

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και εγγυοδοσία 20.000 ευρώ οι περιοριστικοί όροι των πρώην βουλευτών που αφήνονται ελεύθεροι.

Για τους υπόλοιπους ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι εκτός από την εγγυοδοσία.

Οι υπόλοιποι δώδεκα

Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους αναστολή δόθηκε στους Γ. Σκάλκο, Γ. Δήμου, Κ. Αντωνακόπουλο, Θ. Μαρία, Κ. Παπαδόπουλο, Αρ. Δασκαλάκη, Καστρινό.

  • Οι Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκος καταδικάστηκαν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
     
  • Οι Θ. Μαρίας και Κ. Παπαδόπουλος καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και του έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό
     
  • Οι Κ. Αντωνακόπουλος και Ι. Καστρινός έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
     
  • Ο Αρ. Δασκαλάκης καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Στη φυλακή το διευθυντήριο και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Στη φυλακή οδηγούνται ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και οι Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Εκτός φυλακής οι Ελένη Ζαρούλια, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, και Μιχαήλ Αρβανίτης.

Ανέβηκε η έδρα ανακοινώνεται η απόφαση

Στη δικαστική αίθουσα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Εκτός από τον πρώην βουλευτή, στη δικαστική αίθουσα είναι οι:

  • Ι. Αγγος, Αν. Μιχάλαρος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης (συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
     
  • Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος (απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
     
  • Χρ. Χατζηδάκης (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
     
  • Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος, Ν. Παπαβασιλείου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Σε μία ώρα οι ανακοινώσεις για την αναστολή

Το δικαστήριο διέκοψε και σε μία ώρα θα ανακοινώσει την απόφασή του για το ποιοι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Ισχυρή αστυνομική παρουσία

Ενισχυμένες είναι οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Στη δικαστική αίθουσα η Μάγδα Φύσσα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα αιτήματα

Οι δικαστές αποφάσισαν να απορριφθούν τα αιτήματα του Ηλία Κασιδιάρη (και το σημερινό του Ρουπακιά) και από τα αιτήματα του Γιάννη Λαγού, να γίνει δεκτό μόνο αυτό που αφορά τα βουλεύματα του 2019.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη να διαβάζει τα βουλεύματα του 2019. 

 

Εισαγγελέας: Να γίνει δεκτό το ένα αίτημα του Γ. Λαγού

Η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωστούν τα βουλεύματα του 2019, που ζήτησε ο ευρωβουλευτής, αλλά απέρριψε τα άλλα δύο αιτήματα.

Εισαγγελέας: Να απορριφθεί το αίτημα Κασιδιάρη

Η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα Κασιδιάρη επειδή έχει ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία.

Πρότεινε το παρόν δικαστήριο να διαβιβάσει τα πρακτικά προκειμένου αυτό να διερευνηθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Τι παρακαλεί ο Ρουπακιάς το δικαστήριο

Ο συνήγορος του Ρουπακιά μετέφερε στο δικαστήριο: «Ο Γιώργος Ρουπακιάς παρακαλεί να γίνει δεκτό το αίτημα Κασιδιάρη».

Ποιοι κατηγορούμενοι είναι παρόντες

Εκτός από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, στη δικαστική αίθουσα βρίσκονται οι:

  • Ι. Αγγος, Αν. Μιχάλαρος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης (συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
     
  • Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος (απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
     
  • Χρ. Χατζηδάκης (πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)
     
  • Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση)

Έναρξη για τη σημερινή ημέρα

Ανέβηκε η έδρα, αρχίζει η συνεδρίαση.

Παρών ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Γιατί δεν ρωτάτε τον Μπαλτάκο, κύριε Κασιδιάρη;

Εντύπωση προκαλεί η ένδεια των επιχειρημάτων του Ηλία Κασιδιάρη για να πετύχει αναστολή της 13χρονης κάθειρξης. Με τη χτεσινή, πάντως, παρέμβασή του, επανέλαβε τη γνωστή τακτική του, να εκθέτει δηλαδή τις σχέσεις μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής μόνο όταν κινδυνεύει ο ίδιος. 

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Τα αιτήματα του Ηλία Κασιδιάρη

Ο πρώην βουλευτής αυτοπροσώπως ζήτησε χθες από το δικαστήριο:

  • να διερευνήσει κλήση που φέρεται να έχει γίνει δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου επί κυβέρνησης Σαμαρά προς κάποιον χρυσαυγίτη, ο οποίος την ημέρα της δολοφονίας επικοινώνησε με τον Ρουπακιά.
     
  • να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση μαζί του ο Δημήτριος Βαρτζόπουλος, τον οποίο υπέδειξε ως το πρόσωπο που είχε επικοινωνία με τον χρυσαυγίτη και τον οποίο χαρακτήρισε «εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά».

Τα αιτήματα του Γιάννη Λαγού

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο ευρωβουλευτής ζητάει:

  • να αναγνωστούν δηλώσεις του από βίντεο ότι εάν δεν του δοθεί αναστολή, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.
     
  • να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να σταλεί έγγραφο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το οποίο διατασσόταν η έξοδός του από τη χώρα. Να σημειωθεί ότι η ΓΑΔΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι το έγγραφο αυτό δεν αφορά τον Γ. Λαγό. Άλλωστε, από την περασμένη Τρίτη ο ευρωβουλευτής βρίσκεται στις Βρυξέλλες.
     
  • να αναγνωστούν δύο βουλεύματα του 2019, που αναφέρουν ότι αίρεται ο περιοριστικός όρος εξόδου του από τη χώρα. Στα βουλεύματα αυτά αναφέρθηκε χθες η εισαγγελέας, ενώ η πρόεδρος έχει ήδη απαντήσει ότι τα βουλεύματα του 2019 δεν αντικαθιστούν το βούλευμα του 2015 με το οποίο διατασσόταν η προφυλάκισή του λόγω παραβίασης των περιοριστικών όρων το 2015.

Η σημερινή διαδικασία

Πρώτα θα τοποθετηθεί η εισαγγελέας για τα αιτήματα που υπέβαλαν οι πρώην βουλευτές Ηλ. Κασιδιάρης και Γ. Λαγός, μετά θα πάρουν τον λόγο οι δικηγόροι τους και ύστερα θα αποφανθούν οι δικαστές.