ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

18/12: Προοίμια προεκλογικών προετοιμασιών

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα αναδύουν άρωμα προεκλογικής προετοιμασίας, καθώς τα μισά ασχολούνται με κάποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα (που, ανάλογα με το σημείο θέασης, αποκαλούνται από “ρυθμίσεις-ανάσα” έως “προεκλογικά φιλοδωρήματα”) και τα άλλα μισά με το 11ο συνέδριο της ΝΔ (που, κατά την ΕφΣυν, δεν έγινε παρά για να διατυπωθεί πρόσκληση συνεργασίας με το “Κίνημα Αλλαγής”) και τις εξαγγελίες που έγιναν εκεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη (που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, αλλά αποθεώνεται από τον δεξιό τύπο –να φανταστείτε, ο Ελεύθερος Τύπος έβαλε για χάρη του σε δεύτερο πλάνο το καθιερωμένο δευτεριάτικο πρωτοσέλιδό του για το πώς μπορεί κανείς να βγει σε πρόωρη σύνταξη!).

Προεκλογικά-ξεπροεκλογικά βέβαια (και μακάρι όσα εξαγγέλθηκαν για τη Δυτ. Αττική να υλοποιηθούν), από 1/1/18 μπαίνουν σε εφαρμογή περαιτέρω (και ήδη ψηφισμένα, τίποτε νέο εδώ) μνημονιακά μέτρα που, όπως γράφει διακριτικά το φιλοκυβερνητικό news247, “δεν θα σκορπίσουν χαμόγελα” (εδώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εδώ για το φόρο υπεραξίας). Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής ότι, από τα 100 δισ. ευρώ που κοντεύουν να φτάσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, υπολογίζονται ως εισπράξιμα περίπου τα 17-20.

Από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων για “μεγάλο συνασπισμό” στη Γερμανία, φαίνεται το (λογικό) σενάριο πως το SPD θέλει το υπουργείο Οικονομικών για να συμμετάσχει…