ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Απεργία Cosco: «Φέρτε και τα Rafale, η Χούντα δεν θα περάσει» – H «Λίστα εισόδου» της Cosco

Ο Βασίλης Μανωλάκος, αναπληρωτής γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μιλά αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας – Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και επιστράτευση μπράβων – Η «Λίστα εισόδου» της Cosco – Στο κλίμα εργοδοτικής ασυδοσίας, φέρεται να εμπλέκεται το όνομα του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου.

Ξεκίνησε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας η 24ωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά των μελών της Ένωσης των Εργαζόμενων στην Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), με συγκέντρωση στις πύλες του λιμανιού. Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματα τους. Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής έχουν κυκλώσει το χώρο μετατρέποντας το λιμάνι σε κανονικό στρατόπεδο.

«Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα στην απεργία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», το μήνυμα που στέλνουν, ενώ η απεργία είναι άκρως επιτυχημένη. 

Η απεργία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει καλυφθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς την περασμένη Πέμπτη, τα δικαστήρια του Πειραιά, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, έκαναν δεκτή τη σχετική αίτηση της εργοδοσίας και αποφάσισαν 5 μέρες πριν την έναρξη της απεργίας ότι αυτή είναι παράνομη.

Πάνοπλες δυνάμεις καταστολής και επιστράτευση μπράβων

Από τις 11μ.μ. με 12 τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Πειραιά, κλούβες ΜΑΤΛιμενικοί, «Αύρα» της αστυνομίας, ΟΥΚ, δυνάμεις ΔΙΑΣ και άλλες κατασταλτικές μονάδες έχουν ζώσει το χώρο και τον έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδο. 

Σοβαρές καταγγελίες κάνουν εργαζόμενοι της Cosco για επιστράτευση από την εργοδοσία μπράβων, γνωστών και σεσημασμένων υποδίκων για υποθέσεις της νύχτας σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εκβιασμούς.

«Τέτοιοι μπράβοι στέκονται αυτή τη στιγμή στις πύλες της Cosco για να ενισχύσουν το κλίμα τρομοκρατίας που έχει στήσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση στο λιμάνι».

«Φέρτε και τα Rafale, η Χούντα δεν θα περάσει», δήλωσε ένας εργαζόμενος που συμμετέχει στην απεργία.

Τα αιτήματα

Πρόκειται για 24ωρη προειδοποιητική απεργία: Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ σε όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, επαναπρόσληψη των συμβασιούχων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εφαρμογή των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες.