ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Απουσία πολιτικής βούλησης για την ενίσχυση των αγροτών

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λιβανό, κατέθεσαν 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, για την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης για την ουσιαστική ενίσχυση των αγροτών.

Με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερο την αγροτική οικονομία, αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ιδιαίτερα σημαντικού κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, η οικονομική θέση του αγροτικού κόσμου έχει επιδεινωθεί δραματικά. 
Εκτός όμως από τη πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής από την δακοπροσβολή. Καταστροφή τόσο ποσοτικής, όσο και ποιοτική στην παραγωγή του ελαιολάδου εσοδείας 2019/20 που επέφερε κάθετη πτώση στην τιμή του προϊόντος και για την οποία η Κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση. 
Ταυτόχρονα, η καταβολή έστω και της συμβολικής αποζημίωσης των 30 € ανά στρέμμα, δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των 670.000 ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, παρά μόνο τους 115.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μια επιλογή παράλογη, αφού θα έπρεπε να έχει αποζημιωθεί η καταστροφή του προϊόντος και όχι επιλεκτικά μια μικρή κατηγορία αγροτών.
Στα παραπάνω, προστίθεται και η άρνηση της Κυβέρνησης για την αύξηση των πόρων χρηματοδότησης των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης. Κάτι που στερεί τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία αγροτών να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση προκειμένου να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής. 
Με πρόσθετο δεδομένο, τέλος, ότι η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης και το κλείσιμο της εστίασης έχει ως συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να επεκτείνει την αποζημίωση των 30 € ανά στρέμμα, έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο της παραγωγής με επίκεντρο το ίδιο το προϊόν, αντί τον παραγωγό, αλλά και να αυξήσει τον προϋπολογισμό χρηματοδότησης των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης, βοηθώντας τους αγρότες να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση.
———————————————————————————————————————————————————————–

Αθήνα, 22 Απριλίου 2021 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Θέμα: «Απουσία πολιτικής βούλησης για την ενίσχυση των αγροτών» 

Με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας να πλήττουν ολοένα και περισσότερο την αγροτική οικονομία, αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης από την Κυβέρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ιδιαίτερα σημαντικού κλάδου της πρωτογενούς παραγωγής, η οικονομική θέση του αγροτικού κόσμου έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αυτό αποδεικνύεται από τις ανακοινώσεις μέσω των οποίων εκφράζονται οι αγροτικές ενώσεις όλης της χώρας, με τις οποίες και περιγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την καθημερινή επιδείνωση των συνθηκών επιβίωσης των αγροτών – μελών τους. 

Εκτός όμως από τη πανδημία και τις οικονομικές συνέπειές της, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής από την δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο. Καταστροφή τόσο ποσοτικής, όσο και ποιοτική στην παραγωγή του ελαιολάδου εσοδείας 2019/20 που επέφερε κάθετη πτώση στην τιμή του προϊόντος κατά 50% και για την οποία η Κυβέρνηση δεν κατέβαλε καμία αποζημίωση. 

Ενδεικτικό είναι ακόμα και το ότι μετά τη σύνταξη του φακέλου από την περιβόητη Επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αυγουλά και την υποβολή της έκθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, ακόμα δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, η καταβολή έστω και της συμβολικής αποζημίωσης των 30 € ανά στρέμμα, δεν συμπεριέλαβε το σύνολο των 670.000 ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, παρά μόνο τους 115.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μια επιλογή παράλογη, αφού θα έπρεπε να έχει αποζημιωθεί η καταστροφή του προϊόντος και όχι επιλεκτικά μια μικρή κατηγορία αγροτών.

Στα παραπάνω, μπορεί να προστεθεί και η άρνηση της Κυβέρνησης για την αύξηση των πόρων χρηματοδότησης των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης. Κάτι που στερεί τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία αγροτών να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση προκειμένου να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής. 

Με δεδομένο ότι η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας, η κάθετη πτώση της τουριστικής κίνησης, το κλείσιμο της εστίασης και οι περιορισμοί στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει ως συνέπεια την κάθετη πτώση των πωλήσεων των αγροτικών προϊόντων. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Αγροτικών Ενώσεων οι αδιάθετες ποσότητες σε ελαιόλαδο, οινικά προϊόντα, πατάτες και σειρά θερμοκηπιακών προϊόντων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες επιβίωσης στον αγροτικό κόσμο. 

Με δεδομένο ότι οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές από την δακοπροσβολή και το γλοιοσπόριο, τόσο σε ποσοτικό, όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, επηρέασαν καθοριστικά την παραγωγή του ελαιολάδου εσοδείας 2019/20. 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Προτίθεται να επεκτείνει την αποζημίωση των 30 € ανά στρέμμα έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο της παραγωγής με επίκεντρο το ίδιο το προϊόν, αντί τον παραγωγό; 
  2. Προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό των πόρων χρηματοδότησης των επιλαχόντων σχεδίων βελτίωσης, βοηθώντας τους αγρότες να επενδύσουν στην αγροτική τους εκμετάλλευση με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 

Μαμουλάκης Χάρης 

Αραχωβίτης Σταύρος 

Αβραμάκης Λευτέρης 

Αγαθοπούλου Ειρήνη 

Αλεξιάδης Τρύφων 

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Βαγενά Άννα 

Βαρδάκης Σωκράτης 

Βαρεμένος Γιώργος 

Βέττα Καλλιόπη 

Γιαννούλης Χρήστος 

Γκαρά Νατάσα 

Γκιόλας Γιάννης 

Ελευθεριάδου Τάνια 

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν 

Ηγουμενίδης Νικόλαος Θραψανιώτης Μανώλης Καλαματιανός Διονύσης Λάππας Σπύρος 

Μάρκου Κώστας 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μπάρκας Κώστας 

Μπουρνούς Γιάννης 

Μωραϊτης Θάνος 

Παπαδόπουλος Σάκης Παπαηλιού Γιώργος 

Παπανάτσιου Κατερίνα Πούλου Γιώτα 

Ραγκούσης Γιάννης 

Σαντορινιός Νεκτάριος Σαρακιώτης Γιάννης 

Σκουρολιάκος Πάνος 

Σπίρτζης Χρήστος 

Συρμαλένιος Νίκος 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος Τσίπρας Γιώργος 

Φάμελλος Σωκράτης 

Χαρίτσης Αλέξης 

Χατζηγιαννάκης Μίλτος Χρηστίδου Ραλλία