ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Περιβάλλον

Μην αφήσετε τον Αμαζόνιο να γίνει στάχτη!

Ως περήφανος Βραζιλιάνος, πραγματικά ντρέπομαι. 

Συχνά με τις ευλογίες του ακροδεξιού Προέδρου Μπολσονάρου, συμμορίες παράνομων αγροκτηνοτρόφων καίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Πολλοί ιθαγενείς ηγέτες που τους στάθηκαν εμπόδιο δολοφονήθηκαν.

Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την παράνοια. Και μπορούμε.

Ο Πρόεδρος Μπολσονάρου θέλει διακαώς να κλείσει μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Όμως με το δάσος τυλιγμένο στις φλόγες, οι ηγέτες της ΕΕ σκέφτονται τελευταία στιγμή να αλλάξουν τη συμφωνία, ώστε να προβλέπει και για την προστασία του Αμαζονίου.

Αυτό θα ανάγκαζε τη Βραζιλία να αλλάξει στάση, αν θέλει να κάνει εμπόριο με ορισμένες απ’ τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ας μην αφήσουμε τον Αμαζόνιο να γίνει στάχτη — υπόγραψε τώρα και ζήτα απ’ την Ευρώπη να αναλάβει δράση. Όταν η εκστρατεία αποκτήσει δυναμική, θα τρέξουμε δημοσκοπήσεις και θα παραδώσουμε τις φωνές μας στους αρμόδιους και τα ΜΜΕ:

Ευρώπη: Μην αφήσεις τον Αμαζόνιο να καεί!

Ήδη μεγάλοι επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία απειλούν να αποσύρουν δισεκατομμύρια απ’ τη Βραζιλία, εκτός κι αν υπάρξει ουσιώδης κινητοποίηση για την προστασία του Αμαζονίου. Ακόμα και Βραζιλιάνοι τραπεζίτες, μεγάλες επιχειρήσεις και πρώην υπουργοί οικονομικών συμμετέχουν σε δράσεις για την υπεράσπιση του δάσους.

Όμως ο Μπολσονάρου έχει τα μάτια καρφωμένα στην εμπορική συμφωνία. Πολλοί Βραζιλιάνοι όπως κι εγώ, πιστεύουμε πως η Ευρώπη πρέπει να του στείλει ένα ισχυρό μήνυμα : “Με τον Αμαζόνιο στις φλόγες, ξέχνα τη συμφωνία”. Αν η Ευρώπη πιέσει, μπορεί να τον βάλει στη θέση του!

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η ΕΕ είναι μέρος του προβλήματος — αφού οι τεράστιες ποσότητες σόγιας και μοσχαρίσιου κρέατος που εισάγει απ’ τη Βραζιλία μπορεί να προέρχονται από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί παράνομα. Όμως τώρα μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της λύσης.

Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν ήδη εκδηλώσει την ανησυχία τους για την καταστροφή του Αμαζονίου. Βοήθησε να τους δείξουμε πως έχουν μαζική δημόσια στήριξη για να παγώσουν τη συμφωνία αν χρειαστεί — υπόγραψε όσο είναι ακόμα καιρός.

Ευρώπη: Μην αφήσεις τον Αμαζόνιο να καεί!

Είμαι τόσο περήφανος για το παγκόσμιο κίνημά μας που πάντα δίνει φωνή στις Αβαζίτισσες και τους Αβαζίτες της Βραζιλίας που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους μας. Και πρόσφατα μάλιστα εφοδιάσαμε κοινότητες αυτοχθόνων που αντιστέκονται στην πρώτη γραμμή με φαγητό και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες. Ας μην το βάλουμε κάτω τώρα! Ο Αμαζόνιος κι οι λαοί του μας χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

Diego, Laura, Luis, Σπύρος, Aloys κι όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η χειρότερη έναρξη για την εποχή πυρκαγιών στον Αμαζόνιο την τελευταία δεκαετία (LIFO)
https://www.lifo.gr/now/perivallon/292981/vrazilia-i-xeiroteri-enarksi-gia-tin-epoxi-ton-pyrkagion-ston-amazonio-tin-teleytaia-dekaetia

Αγγλικά:

Η τραγωδία του Αμαζονίου επαναλαμβάνεται με το τροπικό δάσος της Βραζιλίας να φλέγεται (The Guardian)
https://www.theguardian.com/world/2020/sep/02/amazon-fires-brazil-rainforest-bolsonaro-destruction

Το 1/5 της Βραζιλιάνικης σόγιας στην Ευρώπη είναι προϊόν αποψίλωσης (The Guardian)
https://www.theguardian.com/environment/2020/jul/16/a-fifth-of-brazilian-soy-in-europe-is-result-of-deforestation-amazon-jair-bolsonaro

Η Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει να σώσουμε τον Αμαζόνιο (Human Rights Watch)
https://www.hrw.org/news/2020/07/31/europe-can-help-us-save-amazon

Μέρκελ: Η αποψίλωση του Αμαζονίου απειλεί την συμφωνία ΕΕ-Mercosur (Deutsche Welle)
https://www.dw.com/en/merkel-amazon-deforestation-threatens-eu-mercosur-deal/a-54651194

Η συμφωνία της Mercosur έρχεται σε αντίθεση με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και δεν προστατεύει τις κοινότητες, σύμφωνα με μελέτη μελέτη (Irish Times)
https://www.irishtimes.com/news/environment/mercosur-accord-contradicts-eu-green-deal-and-fails-to-protect-communities-study-says-1.4350923