ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Η φωτιά θα σταματήσει στη θάλασσα

 

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα χθες η φωτιά στα Βίλια έκαιγε ανεξέλεγκτη τα πάντα. Οι ευθύνες των αρμοδίων τεράστιες, όπως και τα ερωτήματα: Γιατί δεν κατάφεραν επί τρία 24ωρα να τιθασεύσουν τις φλόγες; Τι φταίει και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρακολουθούσαν απλώς την κατεύθυνση του ασθενούς ανέμου και τις αναζωπυρώσεις; Υποτίθεται ότι υπήρχε άπνοια και πως πετούσε ικανός αριθμός εναέριων μέσων. Ποιος και πώς συντόνιζε;

Τα παράπονα των κατοίκων πολλά, αλλά και οι καταγγελίες. Πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό που είπε μια απελπισμένη γυναίκα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι «τα αεροπλάνα πετούν όταν βρίσκονται στην περιοχή οι κάμερες».

Οι απελπισμένοι πολίτες βλέπουν ότι είναι ανυπεράσπιστοι και πως μόνοι τους πρέπει να δώσουν τη μάχη για τις περιουσίες τους. Μάλιστα -όπως λένε- φοβούνται ότι η πύρινη λαίλαπα θα σταματήσει στη θάλασσα, όπως είχε γίνει και το 1987.

Το επιτελικό κράτος των αρίστων άλλη μία φορά αποδείχθηκε ανίκανο. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές. Σε όλες τις κρίσεις, είτε στην πανδημία είτε τώρα με τις φωτιές, αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο και ότι δεν ήταν προετοιμασμένη. Πολύ δε χειρότερα, αδυνατεί να συλλάβει κάθε φορά τις διαστάσεις του κάθε προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν αντέδρασε οργανωμένα και αποτελεσματικά.

Μπορεί οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να αλληλοσυγχαίρονται, η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη και διαφορετική από αυτή που προβάλλουν: Η καταστροφή είναι τεράστια, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και θα έρθει η ώρα να λογοδοτήσουν.