ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Μια τρανς στο συσσίτιο

Η είδηση είναι θλιβερή απ όποια πλευρά και αν τη δει κανείς: Μια transgender γυναίκα δέχθηκε επίθεση από τον ιερέα, σε συσσίτιο έξω από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι άνεργη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες πηγαίνει στο συσσίτιο του συγκεκριμένου ιερού ναού.

Ένας άλλος παριστάμενος, που επίσης περίμενε να πάρει φαγητό, υπερασπίστηκε την τρανς γυναίκα και ο ιερέας του επιτέθηκε επίσης φραστικά και του είπε: «Αφού αντιμιλάς είσαι και εσύ τέτοιος».

Ευτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καταδίκασε το περιστατικό και διενεργείται έρευνα για το θέμα. Η πρωτοβουλία αυτή προφανώς δεν αρκεί. Γιατί πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ το αποτέλεσμα – αν υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Με αφορμή την περιπέτεια της άτυχης γυναίκας έρχονται στην επιφάνεια κάποιες πολύ δυσάρεστες πλευρές της κοινωνικής πραγματικότητας.

► Τα τρανς άτομα υποφέρουν από δυσκολίες επαγγελματικής αποκατάστασης και επομένως συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
► Παράλληλα, υποφέρουν από στιγματισμό και αποκλεισμούς που, αντί να αίρονται, μεγαλώνουν μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις.
► Στους κόλπους της Εκκλησίας φωλιάζουν φίδια ρατσισμού και μισαλλοδοξίας που τη μετατρέπουν σε οχυρό του πιο τοξικού υπερσυντηρητισμού.
► Οι “πάρε ένα πιάτο φαϊ αλλά φύγε γρήγορα” αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που διατηρεί ενεργά τα ανθρωπιστικά της ανακλαστικά αλλά δεν έχει κουράγιο για μάχες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
► Όσο ειδήσεις όπως αυτή παραμένουν στα αζήτητα και δεν πυροδοτούν δημόσιο διάλογο και προβληματισμό, η επόμενη τρανς γυναίκα που θα αναζητήσει φαγητό στο συσσίτιο θα κινδυνεύσει από έναν άλλο ιερέα που δεν υπηρετεί τον Θεό αλλά τα συμπλέγματα του.