ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Στο πλευρό της οικογένειας του 18χρονου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών

Τη βαθιά θλίψη και συμπαράστασή του στην οικογένεια του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης στο Πέραμα, εξέφρασε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, που επισκέφθηκε τον καταυλισμό Ρομά στον Ασπρόπυργο.

«Επισκεφθήκαμε σήμερα την οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, του νεκρού 18χρονου από πυρά αστυνομικών. Τους εκφράσαμε τη βαθιά μας θλίψη και τη συμπαράσταση στο δίκαιο θυμό και στο πένθος τους» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Οι εικόνες που αντικρίζουμε εδώ στον καταυλισμό είναι εικόνες αποκλεισμού, είναι εικόνες ακραίας φτώχειας και αναδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στους Ρομά» σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αυτή τη στιγμή για μας το κύριο είναι να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη» υπογράμμισε.

καταυλισμός Ρομά Ασπρόπυργος ΣΥΡΙΖΑ
(avgi.gr)

Παράλληλα, ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν και πολιτικές ένταξης των Ρομά, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα πίσω σε σχέση με όσα είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19. «Αυτή τη στιγμή το κράτος φαίνεται να έχει πλήρως εγκαταλείψει κάθε πρόνοια, κάθε μέριμνα και κάθε βούληση και διάθεση για τη στήριξη των κοινοτήτων των Ρομά» παρατήρησε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υποχρέωση του κράτους είναι «να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη, απέναντι στα παιδιά του, απέναντι στη γυναίκα του έτσι ώστε αυτό να είναι μια ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και κρατικής μεταμέλειας γι’ αυτό το απαράδεκτο περιστατικό». «Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του μεριά θα κάνει το καθήκον του» κατέληξε.

«Θέλουμε δικαιοσύνη»

«Θέλουμε δικαιοσύνη» υπογράμμισε η οικογένεια του 18χρονου στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συμμετείχαν πέρα από τον Δ. Τζανακόπουλο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, η αν. τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αν. τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Γιώργος Τσίπρας, οι Πάνος Λάμπρου και  Αντώνης Ρέλλας, καθώς και νεολαίοι του κόμματος.

 

Σπαραχτικός ήταν ο θρήνος της οικογένειας.

 

Συγκλόνισε και ο πατέρας του 18χρονου, που τόνισε ότι ο γιος του δούλευε για να ζήσει τα παιδιά του. «Πώς πήγε εκεί και κατάληξε, δεν ξέρω» ανέφερε συντετριμμένος. «Μπορούσανε να τον σταματήσουν, να τρυπήσουν τα λάστιχα,  ίσως να τον τραυματίσουν αν είχε διαφύγει στο πόδι, όχι να τον τραυματίσουν με 38 φυσίγγια» τόνισε.

 

(Ρεπορτάζ – Βίντεο – Φωτογραφίες: Κώστας Παπαντωνίου)