ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Η Γερμανία και τα προσφυγόπουλα

Πάταγο έκανε στη Γερμανία η συνέντευξη που έδωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο συμπρόεδρος των Πράσινων και… υπέρλαμπρο άστρο της γερμανικής πολιτικής, στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine». Να πάρουμε εδώ και τώρα από τα ελληνικά νησιά τους 4.000 ασυνόδευτους ανηλίκους, είπε ο Χάμπεκ, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά είναι ευάλωτα και η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. Η πρόταση του Χάμπεκ έκανε πάταγο πρώτον επειδή είναι Χριστούγεννα -τέτοιες μέρες ενεργοποιούνται εύκολα τα ενοχικά ανακλαστικά των Γερμανών- και δεύτερον επειδή το Βερολίνο, παρά τη βοήθεια που στέλνει με δημοσιοσχεσίτικα ταρατατζούμ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κάνει ό,τι μπορεί για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο προσφυγικό. Για παράδειγμα, δυσχεραίνει σε βαθμό σχεδόν απαγορευτικό τις επανασυνδέσεις οικογενειών.

Επιπλέον, ο Χάμπεκ θύμισε στο γερμανικό πολιτικό σύστημα ότι η χώρα διαθέτει και τις δομές, και τη διάθεση -πολλές πόλεις και κρατίδια έχουν εκφράσει από πολύ καιρό την ετοιμότητά τους, αλλά τα “φρενάρει” ο υπουργός Εσωτερικών- να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, όπου είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των νησιών.

Θύμισε, ακόμη, αυτό που επιλέγει συνεχώς να ξεχνά η γερμανική κυβέρνηση, ότι πριν από τέσσερα χρόνια είχε δεσμευτεί να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία – και ώς τα μέσα του 2018 είχε δεχτεί «μόλις 10.000» άτομα.

Δεκάδες άρθρα γράφτηκαν χθες για να συγχαρούν ή να επικρίνουν τον συμπρόεδρο των Πράσινων για τις απόψεις του για τα προσφυγόπουλα, με τον βασικό αρθρογράφο της «Sueddeutsche» να γράφει τη… δική του, προσφυγική “Άγια νύχτα”, όπου η προσμονή δεν είναι χαρούμενη, αλλά απάνθρωπη: “Δεν υπάρχει σωτήρας για τους πρόσφυγες στη Μόρια, δεν υπάρχει σωτήρας για όσους περιμένουν στις πύλες της Ευρώπης» επισημαίνει. «Μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρουν λεπτές κουβέρτες, αλλά όχι ισχυρή βοήθεια. Η γερμανική κυβέρνηση ‘προσμένει’ ευρωπαϊκή λύση και η Ευρώπη ‘προσμένει’ να φέρει αποτελέσματα το Σύμφωνο για το Προσφυγικό των Η.Ε. Μια απάνθρωπη, θανατηφόρα και εγκληματική προσμονή».