ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Επανέκδοση αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος και κινδυνολογίας

Η προεκλογική περίοδος άρχισε και η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή και με συγκρούσεις. Η ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφασή της για πρόωρες εκλογές με τη δήθεν οξεία αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά είναι η ίδια που χρησιμοποιεί κινδυνολογικά όπλα με πρώτο απ’ όλα τον «κίνδυνο αστάθειας» με βάση, πλέον το γαλλικό παράδειγμα που από άκρως θετικό έγινε προς αποφυγήν. Παράλληλα, ξαναζεσταίνεται το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα και αναζητείται πάση θυσία ύλη να το τροφοδοτεί.

Το πιο εύφορο πεδίο ως προς αυτό είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που αποβλέπει στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Μια αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ζήτημα αυτό όπως και μια άλλη του Δημ. Βίτσα θεωρήθηκαν κατάλληλες. Η πρώτη, διότι συμπεριλαμβάνει και το ΜέΡΑ25, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ η δεύτερη του Δημ. Βίτσα, καθώς προβλέπει και την πολιτική ανοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση, κατηγορείται ότι επιλέγει τις κυβερνήσεις μειοψηφίας! Αλλά ας δούμε τα γεγονότα αναλυτικά, διότι διαμορφώνουν, από τώρα, το περιβάλλον όπου θα κινηθούμε προεκλογικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΕΡΤ

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή του Γ. Κουβαρά “Στο Κέντρο” την Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για το αν ο ίδιος έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με βάση την πολιτική που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας για προοδευτική κυβέρνηση. Η απάντηση, καθαρή, καθαρότατη ήταν ως εξής:

«Με τον κύριο Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου, ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική, η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή. Άρα έχω μεγαλύτερο καημό να ανταποκριθώ στην αγωνία και την απελπισία του κόσμου που αντιμετωπίζει την ακρίβεια παρά να στενοχωρηθώ που θα μιλήσω με κάποιον που έχω διαφωνήσει. Και με το ΠΑΣΟΚ θέλω να συζητήσω. Το ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριζε τα μνημόνια; Ούτε υποστήριξε τις Πρέσπες. Μπήκε και στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Νομίζω ότι όποια κόμματα και πολιτικοί αισθάνονται την αγωνία του κόσμου ότι εδώ κάτι πρέπει ν’ αλλάξει, ότι δεν αντέχουμε πια και δεν πρέπει αυτό να στραφεί όπως εν μέρει στράφηκε στη Γαλλία προς την Λεπέν, ευτυχώς όχι το μεγάλο κομμάτι, νομίζω ότι έχουμε ευθύνη να τα βάλουμε κάτω να τα βρούμε. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πρόταση με τα πέντε σημεία στο Συνέδριο για συζήτηση και εσωτερικά αλλά και προς το ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ 25 και στο ΠΑΣΟΚ να υπάρξει μια αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστική κυβέρνηση που θα δώσει αυτή την ελπίδα».

Η ΝΔ αναβιώνει το 2015

Η ΝΔ απάντησε αμέσως με σχόλιο του Γραφείου Τύπου. Μάλιστα διάφορα sites ενώ η εκπομπή ξεκινούσε στις 11.30΄, σχεδόν αμέσως άρχισαν να πυροβολούν: “αναβιώνουν το 2015 Βαρουφάκης και Τσίπρας”! Η ΝΔ ανακάλυψε μέτωπο Βαρουφάκη – Τσίπρα και δήλωσε τα εξής. «Το ‘μέτωπο’ Τσίπρα – Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ξανασυγκροτείται. Αυτός που λείπει είναι ο κ. Καμένος. Αλλά το 2022 δεν είναι 2015».

Όπως ήταν εύλογο η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επίθεση της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα καυστική. Την παραθέτουμε. «Ήξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ είναι μειωμένη, ήξερα ότι θα κάνουν προπαγάνδα με οτιδήποτε. Αλλά αν δεν κατανοούν ότι η δημοκρατία σημαίνει να ακούς τη λαϊκή ετυμηγορία, αν δεν κατανοούν ότι εμείς απευθύνουμε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις τότε δεν κατανοούν τι θα πει πολιτική.

Έχουμε σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και καλούμε όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές ανοιχτά και δημόσια. Δεν μιλήσαμε προνομιακά για κανένα χώρο. Αυτό είναι σαφές. Η ΝΔ παρότι καταλαβαίνει τι λέμε προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ότι γυρνάμε στο 2015 γιατί φοβάται την ανατροπή της από μια προοδευτική κυβέρνηση, όπως φοβούνται οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Αν ωστόσο συνεχίζουν να ψάχνουν για το ποιοι κατέστρεψαν τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ψάξει είτε στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ή ακόμα και στη σημερινή κυβέρνηση που παλεύει, με αξιώσεις, να καταστρέψει πάλι τη συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά όπως είπε και σε μια μνημειώδη της ατάκα κάποτε η Αλέκα Παπαρήγα: Αν από όλα τα λεγόμενά μου εσείς καταλάβατε αυτό, ειλικρινά σας συμπαρίσταμαι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης απάντησε στη δήλωση αυτή. Αφού πρώτα παρατηρεί ότι «ξεπέρασε σε χυδαιότητα τον κ. Τσίπρα, με ένα άκρως ρατσιστικό σχόλιο για τα στελέχη της ΝΔ» προσθέτει: «Αυτό που είπε καθαρά είναι ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει και με τον κ. Βαρουφάκη. Αν το μετάνιωσε ας το πει. Μάλλον θέλει να ξεχάσουμε το 2015. Δυστυχώς για εκείνον, ευτυχώς για όλους μας, το θυμούνται οι πολίτες. Και είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να ξαναζήσουν τέτοιες μέρες, με τους ίδιους πρωταγωνιστές».

Στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Βίτσας, από την πλευρά του, όταν ρωτήθηκε για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής. «Μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, δημοκρατική, προοδευτική, και η άποψή μου είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει στη βάση ενός ελάχιστου κοινού προγράμματος και σε αυτή την κυβέρνηση να συμμετάσχουν … ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ 25 και να επιδείξει ανοχή το ΚΚΕ». Και αυτό βέβαια, παρά τα παραδείγματα από άλλες χώρες θα κατηγορηθεί για μία πηγή αστάθειας.

Από την αντιπαράθεση δεν θα μπορούσε να λείψει και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο από μία άποψη είναι και ο στόχος της ΝΔ όταν ξαναζεσταίνει το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα και υπενθυμίζει την εμπειρία του 2015. Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος θα υπενθυμίσει ότι “ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος δεν έλεγαν τα ίδια το 2015”. Και πρόσθεσε: “για την ακρίβεια δεν έλεγαν τίποτε στον ελληνικό λαό σχετικά με ποιους θα συγκυβερνήσουν. Ξαφνικά εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών στην πλατεία ο κ. Καμένος”. Πρόσθεσε ωστόσο ότι “δεν έχει μιλήσει ακόμη ο ελληνικός λαός”. Μιλώντας για την πολιτική μιας νέας κυβέρνησης όπως τη βλέπει το κόμμα του σημείωσε ότι αυτή οφείλει να έχει πολιτικό πλαίσιο για το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική κατοικία, την ενίσχυση του ΕΣΥ, τη μείωση της ανεργίας.

Παρέμβαση του ΜΕΡΑ25

Στο  θέμα των πιθανών μελλοντικών συνεργασιών παρενέβη με απάντησή του στο Politic ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αποσαφηνίζει τη θέση του κόμματός του, θέτοντας και μια προϋπόθεση. Σημειώνει λοιπόν: «Θέσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο (7 σημεία πολιτικών τομών), το οποίο έως ένα βαθμό είναι και η απάντηση μας στα 5 σημεία που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εμείς περιμένουμε πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάμεων της λεγόμενης “προοδευτικής αντιπολίτευσης”, ούτως ώστε να μιλήσουμε προγραμματικά και επί πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων» όμως όπως τόνισε ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του αυτό πρέπει να γίνει «πριν από τις εκλογές».

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης ξεκαθάρισε ότι «το ΜέΡΑ25 θέλει ένα προγραμματικό και πολιτικό διάλογο πριν από τις εκλογές και όχι ένα μοίρασμα θέσεων και ένα αλισβερίσι μετά τις εκλογές, όπως συνηθίζεται» ενώ τόνισε ότι: «Μετά τις εκλογές εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε οτιδήποτε αν δεν έχει υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία πριν από αυτές».