Εξι μήνες πέρασαν από το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου με συνέπεια στις 30 Μαΐου να λήγει, αν δεν δοθεί παράταση, η προθεσμία της υποβολής από τους πληγέντες κάθε τύπου προς την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ) για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όποιες αποζημιώσεις προβλέπει η νομοθεσία και έχει ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση.
Εξι μήνες πέρασαν και πρέπει να γίνει ο απολογισμός της κατάστασης και ο σχεδιασμός για το αύριο, όσο και αν υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να ωραιοποιούν τη κατάσταση και να θέλουν να αποφύγουν τη δύσκολη γι’αυτούς συζήτηση που θα αποκαλύψει ολιγωρία, ανεπάρκεια και κυρίως έλλειψη αυτοδιοικητικής κουλτούρας και πρακτικής.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πέτυχε, ξεπερνώντας τα εμπόδια που έβαζαν οι υποστηριχτές του «όλα καλά είναι», να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων και των ενδιαφερόμενων μερών που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις σε ότι αφορά:
- Την αποκατάσταση των ζημιών και των προβλημάτων που προέκυψαν σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια και υποδομές σε Σάμο, Ικαρία και Χίο
- Την εκπόνηση του σχεδίου αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Σάμου.
Για το λόγο αυτό η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ:
- Ετοίμασε αναλυτικό οδηγό προς τους πληγέντες για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη καταληκτική ημερομηνία της 30ης Μαΐου για τη πρώτη δήλωση
- Κατέθεσε προτάσεις για το προς τα πού πρέπει να στοχεύσουν οι διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας μέσω των εκπροσώπων της
- Οργάνωσε σχετική ημερίδα με ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε ανάλογα θέματα όπως τον τ. δήμαρχο Καλαμάτας Στ.Μπένο, τον καθηγητή του ΕΜΠ Ν.Μπελαβίλα ειδικό στις αναπλάσεις και τον τ. συντονιστή του σεισμού Βρίσας Λέσβου Β.Τεντόμα.
Εξι μήνες πέρασαν από το σεισμό της Σάμου και η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ συνεχίζει αταλάντευτα να δουλεύει ώστε η 30η Οκτωβρίου που σημάδεψε τα νησιά μας να ξεχαστεί από τα μυαλά των συμπατριωτών μας όσο γίνεται γρηγορότερα, έχοντας επουλώσει τις πληγές τους και ατενίζοντας το μέλλον με βάσιμη αισιοδοξία.
Και να θέλαμε να εφησυχάσουμε ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Δ.Λέσβο τη προηγούμενη Παρασκευή δεν μας το επιτρέπει σε καμία περίπτωση, αφού και στη περίπτωση αυτή ενεργοποιείται η ίδια νομοθεσία (κήρυξη σε έκτακτη κατάσταση λόγω φυσικών φαινομένων) και οι ίδιοι μηχανισμοί. Ούτε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της Βρίσας αλλά και οι υποδομές μεγάλης περιοχής της Λέσβου από το σεισμό του 2017, ενώ δεν έχουν κλείσει ούτε οι πληγές από τις πυρκαγιές της Χίου του 2012.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί τη Περιφερειακή Αρχή να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις των νησιών μας που βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε τέτοια φαινόμενα λόγω νησιωτικότητας, ώστε να πετύχουμε από τη μια μεριά τη γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων και από την άλλη ένα διαφορετικό σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης ανάλογων κρίσεων. Η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να είναι πάρεργο για το κράτος και την αυτοδιοίκηση, αλλά η βάση για μια διαφορετική προσέγγιση του περιβαλλοντικού αλλά και του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού.